SustainAbility School #43 – Obligațiunile verzi și rolul investițiilor responsabile în economie
Context:
Schimbarea modelului economic către unul care nu mai pune accent doar pe câștigul imediat al acționarilor, ci se axează pe impactul pe termen lung al companiei asupra întregului ecosistem, incluzând mediul și domeniul social și de guvernanță, a trecut de mult din zona de “nice to have” în zona de “must have”. Legislația europeană pune accent pe contribuțiile companiilor la toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, iar raportările nefinanciare devin obligatorii pentru din ce in ce mai multe dintre companii.
Instituțiile financiare joacă un rol foarte important în sprijinirea tranziției către o economie sustenabilă. Acestea pot mobiliza resurse pentru a finanța proiecte verzi, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător, și proiecte care să ajute la dezvoltarea comunităților. Prin obligațiunile verzi emise recent pe piața de capital din Romania, Raiffeisen Bank își reconfirmă angajamentul de a direcționa fondurile atrase în proiecte sustenabile, contribuind astfel la o decarbonizare progresiva a portofoliului de credite.
Participând la acest webinar am aflat:
- Perspectiva primului emitent de obligațiuni verzi de pe piața locală
- Care a fost procesul din spatele plasamentelor verzi, inclusiv publicarea cadrului pentru obligațiuni verzi/sustenabile
- Cât de importantă este strategia de ESG din perspectiva investitorilor
- Modul de alocare a fondurilor atrase către proiecte verzi (Green allocation & impact report publicat în Aprilie 2022)
- Ce detalii sunt relevante pentru investitorii în obligațiuni verzi și cum putem diminua riscul de greenwashing printr-o guvernanță adecvată a proceselor interne
Despre vorbitor:
Otilia Scarlat are rolul de Coordonator Principal Finanțare și face parte din echipa Managementului Activelor și al Pasivelor din cadrul Diviziei Control Financiar și Contabilitate. Ea s-a alăturat echipei Raiffeisen Bank acum 8 ani și a ocupat diverse roluri în cadrul Trezoreriei, fiind implicată în managementul lichidității băncii și ulterior ocupând poziția de Trader Money Market timp de 3 ani. În prezent, se asigură că banca are o structură de finanțare echilibrată, fiind implicată în procesul de negociere și implementare a instrumentelor financiare precum instrumente de capital, programe de garantare de la supranaționale (FEI, BERD, IFC), precum și obligațiuni corporative, inclusiv obligațiuni în format verde.
Scurt preview
Video integral
Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor SustainAbility School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor Coaliției România Sustenabilă.
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.