Enter your keyword

Obiectivul # 13

Obiectivul 13: Combaterea schimbarilor climatice

Schimbarea climei este o realitate, fiind necesară luarea unor măsuri urgente pentru a limita impactul acesteia. Agenda 2030 propune și descifrarea cauzelor (antropice) în privința schimbării climei, însă, probabil cel mai important aspect rămâne să anticipăm problemele estimabile și să propunem soluții viabile pentru aceste situații. Efectele schimbării climatice se manifestă în toate domeniile vieții, incluzând aspectele de sănătate, de calitate a vieții și pierderea accelerată a biodiversității. Doar acțiunile coordonate la nivel global pot atenua consecințele și pot avea impact semnificativ în acest sens.

Îți mulțumim că vrei să contribui alături de organizația din care faci parte la acțiunea de combatere și adaptare la schimbările climatice în România.

Împreună vom lucra pentru a atinge până în anul 2030 țintele formulate de Organizația Națiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum și țintele noastre.

Ținte:

Consolidarea rezilienței și capacității de adaptare la riscurile legate de climă și dezastrele naturale

Integrarea măsurilor privind schimbările climatice în politici, strategii și planuri.

Îmbunătățirea educației, sensibilizării și capacităților umane și instituționale privind atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea, reducerea impactului și alertă timpurie.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de bază, prin programele interne sau proiectele pe care le susține – la una sau mai multe dintre aceste ținte?

Te așteptăm în cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de bună practică, pentru a-i inspira și pe alții,
  • lecții învățate, experiență și know-how
  • propuneri de îmbunătățire sau completare a politicilor publice, care să favorizeze combaterea și adaptarea la schimbările climatice în România.

Astfel vom veni în sprijinul autorităților locale și al guvernului de a-și atinge propriile ținte.

Ținte ale autorităților publice:

Implementarea obligațiilor asumate de țările dezvoltate în cadrul Convenției Cadru a ONU privind Schimbările Climatice de a mobiliza împreună 100 de miliarde de dolari anual până în 2020 pentru nevoile țărilor în curs de dezvoltare.

Promovarea mecanismelor de crestere a capacitatii de planificare si management eficient in tarile mai putin dezvoltate, centrate inclusiv pe femei, tineri, si comunitati locale si marginalizate.

Avem la dispoziție 10 ani și convingerea că împreună, punându-ne la un loc priceperea, timpul și energia, vom reuși să dezvoltăm acțiuni de combatere și adaptarea la schimbările climatice în România.

Contribuie alături de compania ta:

ÎN CADRUL COALIȚIEI

Identifică în cadrul companiei tale – în activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le susține – exemple de bună practică, lecții învățate și know-how. Experiența ta contează!


Inventariază, alături de colegii tăi din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltării accelerate a domeniului și formulează propuneri. Supune-le dezbaterii în cadrul grupului de lucru.


Participă la întâlnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentanții sectorului guvernamental și la evenimentele coaliției. Asumă-ți un rol activ în ceea ce privește comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coaliției.


Contribuie la comunicarea publică a temei, a activității grupului de lucru și a coaliției, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicită oricând sigla obiectivului sau a coaliției în acest scop.


Invită alături de noi și alte organizații cu experiență, în grupul de lucru din care faci parte sau în sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutățile. Urmărește pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilității în România pentru cele mai noi informații despre acest domeniu.


ÎN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL

Sprijină – personal sau prin intermediul companiei – inițiative, asociații sau fundații implicate în dezvoltarea de acțiuni de combatere și adaptare la schimbările climatice. Orice donație sau sponsorizare, mare sau mică, poate face diferența!

Reciclează hârtie, sticlă, plastic, metal, echipamente electrice și electronice.


Nu arunca mâncare și compostează resturile alimentare pentru a reduce impactul asupra mediului.


Alege produse refolosibile. Foloseste o sacoșă de panză la cumpărături și o cană sau o sticlă reutilizabilă de apă pentru a reduce cantitatea de deșeuri de plastic.


Cumpără produse ecologice. Citește ambalajele pentru a afla daca au fost obținute ținând cont de protecția mediului.


Mergi cu bicicleta, pe jos, sau cu transportul în comun. Folosește mașina doar pentru călătoriile în grup.


Consumă cât mai puțină carne și fii vegetarian cel puțin o zi pe săptămână. Industria zootehnică are un impact uriaș asupra mediului.


Nu cumpăra animale de la pet-shop! Vizitează un adăpost local și adoptă un animal.


Folosește tot mai puțină hârtie. Înlocuiește tipăriturile cu variante electronice.


Calculează-ți amprenta de carbon și compenseaz-o prin acțiuni proprii sau prin intermediul unui program de credite de carbon.


Vorbește-le și colegilor tăi despre toate acestea și invită-i să faceți mai multe împreună.


Despre Coaliția CRS

Coaliția România Sustenabilă este o inițiativă privată, apolitică, ce actionează – prin contribuția voluntară a membrilor săi instituționali și individuali, înscriși în grupurile de lucru tematice și regionale – ca interfață de consultare și dialog între:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizațiile neguvernamentale și
  • cetățeni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), în vederea implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă a României și a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, convenită la nivelul ONU și al UE.