Enter your keyword

Obiectivul # 13

Obiectivul 13: Combaterea schimbarilor climatice

Schimbarea climei este o realitate, fiind necesara luarea unor masuri urgente pentru a limita impactul acesteia. Agenda 2030 propune si descifrarea cauzelor (antropice) in privinta schimbarii climei, insa, probabil cel mai important aspect ramane sa anticipam problemele estimabile si sa propunem solutii viabile pentru aceste situatii. Efectele schimbarii climatice se manifesta in toate domeniile vietii, incluzand aspectele de sanatate, de calitatea a vietii si pierderea accelerata a biodiversitatii. Doar actiunile coordonate la nivel global pot atenua consecintele si pot avea impact semnificativ in acest sens.

Iti multumim ca vrei sa contribui alaturi de organizatia din care faci parte la actiunea de combatere si adaptare la schimbarile climatice in Romania.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in anul 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.

Tinte:

Consolidarea rezilientei si capacitatii de adaptare la riscurile legate de clima si dezastrele naturale

Integrarea masurilor privind schimbarile climatice in politici, strategii si planuri.

Imbunatatirea educatiei, sensibilizarii si capacitatilor umane si institutionale privind atenuarea schimbarilor climatice, adaptarea, reducerea impactului si alerta timpurie.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze combaterea si adaptarea la schimbarile climatice in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Implementarea obligatiilor asumate de tarile dezvoltate in cadrul Conventiei Cadru a ONU privind Schimbarile Climatice de a mobiliza impreuna 100 de miliarde de dolari anual pana in 2020 pentru nevoile tarilor in curs de dezvoltare.

Promovarea mecanismelor de crestere a capacitatii de planificare si management eficient in tarile mai putin dezvoltate, centrate inclusiv pe femei, tineri, si comunitati locale si marginalizate.

Avem la dispozitie 10 ani si convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa dezvoltam actiuni de combatere si adaptarea la schimbarile climatice in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!


Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.


Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.


Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.


Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL

Sprijina – personal sau prin intermediul companiei – initiative, asociatii sau fundatii implicate in dezvoltarea de actiuni de combatere si adaptare la schimbarile climatice. Orice donatie sau sponsorizare, mare sau mica, poate diferenta!

Recicleaza hartie, sticla, plastic, metal, echipamente electrice si electronice.


Nu arunca mancare si composteaza resturile alimentare pentru a reduce impactul asupra mediului.


Alege produse refolosibile. Foloseste o sacosa de panza la cumparaturi si o cana sau o sticla reutilizabila de apa pentru a reduce cantitatea de deseuri de plastic.


Cumpara produse ecologice. Citeste ambalajele pentru a afla daca au fost obtinute tinand cont de protectia mediului.


Mergi cu bicicleta, pe jos, sau cu transportul in comun. Foloseste masina doar pentru calatoriile in grup.


Consuma cat mai putina carne si fii vegetarian cel putin o zi pe saptamana. Industria zootehnica are un impact urias asupra mediului.


Nu cumpara animale de la pet-shop! Viziteaza un adapost local si adopta un animal.


Foloseste tot mai putina hartie. Inlocuieste tipariturile cu variante electronice.


Calculeaza-ti amprenta de carbon si compenseaz-o prin actiuni proprii sau prin intermediul unui program de credite de carbon.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai multe impreuna.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.