Ambasada Sustenabilității în România a dezvoltat, de-a lungul celor șase ani de la înființare, proiecte speciale ce contribuie la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă.
România cu un singur chip 2022 urmărește măsurarea decalajelor de dezvoltare existente între mediul urban și cel rural, la nivelul de județ, în drumul spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Ediția 2022 reprezintă continuarea analizei începute în anul 2020, cu scopul de a măsura și evidenția decalajele existente între mediul rural și mediul urban din patru categorii: populație generală, sărăcie și excluziune socială, sănătate și educație.
100 DE ROMÂNI realizează o radiografie a societății românești la 100 de ani, pentru a scoate în evidență progresele, problemele și temele de interes pentru România. Proiectul, inițiat de Ambasada Sustenabilității în România, urmărește măsurarea și îmbunătățirea indicatorilor României conform cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).
România cu un singur chip 2020 vizează, printr-o analiză statistică, măsurarea decalajelor existente între mediul urban și mediul rural, pentru a arăta unde este necesară contribuția accelerată pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Nevoia eradicării sărăciei a fost doar una dintre concluziile proiectului, așadar Lidl s-a alăturat programului demarat de Ambasada Sustenabilității în România.
În contextul promulgării recente a Strategiei Naționale de Apărare a Țării, ASR face publice datele Barometrului siguranței și sustenabilității naționale, din care rezultă principalele amenințări la siguranța națională percepute de români: Orașe și comunități sustenabile – 93%, sănătate și bunăstare – 89%, educație de calitate – 89%, combaterea sărăciei – 87%, apă potabilă și igienă – 85%.
Evenimentul este o inițiativă a Ambasadei Sustenabilității în România și își propune să aducă vizibilitate națională asupra conceptului de sustenabilitate. Pe de o parte, să îl explice în termeni simpli, astfel încât să fie înțeles de cât mai mulți oameni, iar pe de altă parte, să îl sărbătorească acolo unde este deja înțeles și tradus în acțiuni concrete și să îi aducă în prim-plan pe cei care sunt deja inițiatori ai schimbării.
Zilei Sustenabilității în România (ZSR) este o inițiativă a Ambasadei Sustenabilității în România (ASR), fiind al doilea an consecutiv în care organizația marchează această zi simbolică prin care încetinim ritmul activităților noastre zilnice și căutăm soluții și idei prin care să creștem ritmul de construire al unei societăți sustenabile.
Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine.
Nu o putem lăsa în voia sorții.
Întrebările pe care ni le punem zi de zi, neîncrederea în viitor, sunt probleme care pot fi rezolvate doar acționând sustenabil împreună – cetățeni, societate civilă, autorități și companii. Obiectivele pentru Dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite sunt general valabile pentru noi toți, iar atingerea lor este esențială pentru a putea avea cu toții siguranța zilei de mâine.
România Solidară are ca scop identificarea și implementarea în parteneriat între instituțiile statului, organizațiile neguvernamentale și sectorul privat a celor mai eficiente soluții de eliminare a sărăciei, Obiectivul 1 de dezvoltare sustenabilă. Proiectul a fost lansat în contextul pandemiei Covid-19, criza ce a agravat fenomenul sărăciei în România.
Recentele măsurători oficiale (calitateaer.ro) și independente (aerlive.ro și airly.eu) privind calitatea aerului din București confirmă agravarea până la cote alarmante a situației privind poluarea cu micro-particule cu diametrul de sub 10 microni (PM10), pulberi cu diametrul mai mic de 2,5 microni (PM2,5), monoxid de carbon (CO), oxizi de azot (NOx) și oxizi de sulf (SOx) a aerului din marile orașe.