fbpx

Enter your keyword

Ziua Sustenabilității în România

Ziua Sustenabilității în România

Ziua Sustenabilității în România (ZSR): O zi simbolică pe cale să devină o tradiție anuală pentru analiza progresului sustenabilității la nivel național. O zi în care încetinim ritmul activităților noastre zilnice și căutăm soluții și idei prin care să creștem ritmul de construire a unei societăți mai sustenabile. Evenimentul este o inițiativă a Ambasadei Sustenabilității în România și își propune să aducă vizibilitate națională asupra conceptului de sustenabilitate. Pe de o parte, să îl explice în termeni simpli, astfel încât să fie înțeles de cât mai mulți oameni, iar pe de altă parte, să îl sărbătorească acolo unde este deja înțeles și tradus în acțiuni concrete și să îi aducă în prim-plan pe cei care sunt deja inițiatori ai schimbării.

Tema primei ediții a Zilei Sustenabilității în România: Cursa contracronometru pentru achitarea datoriei față de planetă.

Cu acest prilej, am lansat studiul de percepție „Cum își imaginează românii că arată un viitor sustenabil?” în cadrul unei conferințe de presă la care au fost invitați și reprezentanți la nivel înalt din partea autorităților, care au luat parte la un dialog pe tema: „Cum reducem datoria pe care o avem față de planetă?”.

Afă mai multe detalii din comunicatul de presă.

Omenirea a consumat, la nivel global, cota de resurse naturale ale Pământului pentru anul 2021, la fel de devreme ca în 2019, pe 29 iulie, după ce viteza consumului scăzuse în 2020 ca urmare a blocajelor provocate de pandemia de coronavirus. În 2021, România și-a consumat cota de resurse pe 21 iunie (față de 11 iulie în 2020 și 12 iulie în 2019). Hai să consumăm mai responsabil resursele pe care natura le poate regenera într-un an. Să nu mai rămânem datori de la un an la altul.

Cum te poți alătura?

Caută un răspuns la una dintre întrebările de mai jos și postează-l pe social media:

  • Cum să reducem datoria pe care o avem față de planetă? Tu ce faci sau ce ai face în acest sens?
  • Pe cine ai lua alături de tine în cursa contra cronometru și ce ați vrea să faceți împreună să reducem datoria pe care o avem față de planetă? Ce ai aduce tu în echipă?

Alege câteva dintre inițiativele în care ești implicat, pe care le cunoști sau le apreciezi, sau pe care le-ai pornit și povestește ce te-a determinat să dai startul. Nu uita să le mulțumești celor pe care i-ai avut alături, care sunt inițiatori ai schimbării.

Folosește unul dintre hashtagurile oficiale ale campaniei: #ZSR2021 #ZiuaSustenabilitatii2021 și tag @AmbasadaSustenabilității

Dă tag altor 3 prieteni din comunitatea care să ducă mai departe misiunea Zilei Sustenabilității în România inițată de Ambasada Sustenabilității.

Exemplu de postare Social Media:

Pe 21 iunie, România a consumat resursele naturale disponibile pentru tot anul 2021. De atunci, consumăm resurse naturale care aparţin generaţiilor viitoare și suntem în cursa contracronometru pentru reducerea datoriei față de planetă.

E momentul să consumăm mai responsabil azi. Din grijă pentru generațiile de mâine. E momentul să reducem consumul de resurse, să reutilizăm obiectele folosite și să reciclăm în mod sistematic. #ZiuaSustenabilitatii2021 Tag @AmbasadaSustenabilității

Am lansat studiul de percepție „Cum își imaginează românii că arată un viitor sustenabil”

Conform studiului lansat la inițiativa Ambasadei Sustenabilității, jumătate dintre români definesc sustenabilitatea prin grija față de mediu prin comportamente de eliminare a poluării (50%) și resurse de calitate și accesibile pentru toată lumea (48%). Economisirea energiei electrice (39%), îmbunătățirea infrastructurii (38%), a sistemului de sănătate (38%) și grija față de speciile pe cale de dispariție (37%) sunt menționate pe locurile 2 și 3 la foarte mică distanță între ele.

De asemenea, respondenții asociază „grijă față de generațiile viitoare” cu: educația de calitate (37%), sănătate și bunăstare generală (35%) și combaterea sărăciei (24%), iar în procente mai mici cu grija față de planetă. Sustenabilitatea este corelată în mod indirect cu well-being crescut, nu doar cu protecția mediului, ci și cu bunăstarea individuală. În același timp, analizând diferența de percepție dintre generații, studiul reflect faptul că Gen Z demonstrează o atitudine mai optimistă față de o posibilă lume sustenabilă, iar millenials o văd mai degrabă ca pe o utopie.

„În 2021, România a consumat resursele naturale disponibile pentru tot anul încă din 21 iunie. Rezultatele studiului ne-au arătat că doar 2 din 10 români știu că suntem în cursa contracronometru pentru reducerea datoriei față de planetă și că în prezent consumăm resurse naturale care aparţin generaţiilor viitoare. Viziunea pe care ne-am costruit-o și pentru care acționăm este ca românii să trăiască într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă. Atât românii de azi, cât și românii de mâine. De aceea, am inițiat Ziua Sustenabilității în România (ZSR), un prim pas prin care să înțelegem că trebuie să încetinim ritmul activităților noastre zilnice și să căutăm soluții și idei prin care să creștem ritmul de construire a unei societăți mai sustenabile. Le mulțumim celor care sunt deja inițiatori ai schimbării și contribuie la un viitor sustenabil al României, la fel ca Ambasada Sutenabilității, și suntem bucuroși să sărbătorim împreună sustenabilitatea și să găsim noi soluții și acțiuni prin care să consumăm mai responsabil resursele pe care natura le poate regenera într-un an și să nu mai rămânem datori de la un an la altul”, a transmis Dragoș Tuță, Fondator, Ambasada Sustenabilității în România.

Întrebați ce ar face de acum, de când au aflat de datoria față de planetă, aproape jumătate dintre respondeți au spus că vor încerca să ajute prin a consuma mai responsabil resursele planetei (47%), în timp ce 16% consideră că nu e responsabilitatea lor sau că nu este ușoară schimbarea comportamentului.

Cum văd românii viitorul?

Oamenii nu par să vadă într-o lumină mai bună nici viitorul îndepărtat, 57% considerând că generațiile următoare se vor confrunta cu mari catastrofe climatice generațiile și 45% că generațiile următoare vor avea parte de o cu totul altă organizare socială față de ce se întâmplă în prezent. De asemenea, se consideră că inegalitățile economice (dintre cei bogați și cei săraci) se vor adânci și mai mult (63%).

Românii sunt pesimiști și când vine vorba despre educație și sănătate, 48% fiind cei care cred atât că educația va avea de suferit și vor fi din ce în ce mai mulți analfabeți funcțional, dar și că sistemul de sănătate va fi nefuncțional. Pe de altă parte, inegalitățile de gen și materiile prime pe care le vor folosi companiile sunt privite mai degrabă cu optimism pentru 2030.

Cine este responsabil pentru binele planetei și al oamenilor în opinia românilor?

Statul/guvernul (64%) apare pe primul loc în lista celor pe care respondenții îi consideră responsabili de acțiunile cu privire la binele planetei și al oamenilor, urmat de instituțiile europene și globale (59%). Pe locul 3, dar cu peste o jumătate dintre respondenți (56%) oamenii spun că noi înșine suntem responsabili. Pe locul 4 sunt menționate companiile/ producătorii de bunuri de servicii cu 51% mențiuni.

În ceea ce privește implicarea companiilor în acțiuni sustenabile, românii cred că domeniile principale unde este necesar ca mediul de afaceri să acționeze sunt: munca decentă și creștere economică (45%), educație de calitate (42%), combaterea sărăciei (41%), sănătate și bunăstare generală (38%) și protejarea și restaurarea pădurilor pentru salvarea speciilor pe cale de dispariție (38%).

Haideți să întoarcem împreună clepsidra și să construim viitorul sustenabil al României.