Enter your keyword

Obiectivul # 12

Obiectivul 12: Consum si productie responsabile

Notiunile de consum si productie constituie termene fundamentale in economie. Cand productia si consumul devin durabile, se decupleaza cresterea economica de schimbarea climatica. Acest scop include atat constientizarea resurselor finite cat si aplicarea masurilor sustenabile, asadar in acest mod se proiecteaza, pentru descendentii nostri, o ambianta similara celei actuale. Aceasta abordare are drept consecinta un comportament mai constient, incluzand o productie mai eficienta, un management durabil al deseurilor si, in general, activitati in concordanta cu principiile protectiei mediului.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum și țintele noastre:

Tinte:

Implementarea Cadrului de 10 ani de programe pentru modelele de consum si productie durabile, toate tarile luand masuri, in frunte cu tarile dezvoltate, tinand cont de dezvoltarea si capacitatile tarilor in curs de dezvoltare

Pana in 2030, realizarea gestionarii durabile si utilizarii eficiente a resurselor naturale

Pana in 2030, injumatatirea pe cap de locuitor la nivel mondial a risipei de alimente la nivel de vanzare cu amanuntul si de consum si reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanturilor de productie si de aprovizionare, inclusiv a pierderilor post-recoltare.

Pana in 2020, realizarea managementului ecologic al substantelor chimice si a tuturor deseurilor pe parcursul ciclului de viata al acestora, in conformitate cu cadrele convenite la nivel international, si reducerea semnificativa a emisiilor acestora in aer, apa si sol, in scopul de a reduce la minimum efectele adverse ale acestora asupra sanatatii umane si a mediului

Pana in 2030, reducerea semnificativa a generarii de deseuri, prin prevenire, reducere, reciclare si reutilizare.

Incurajarea companiilor, in special a companiilor mari si transnationale, sa adopte practici durabile si sa integreze informatiile privind durabilitatea in ciclul de raportare.

Promovarea practicilor durabile de achizitii publice, in conformitate cu politicile si prioritatile nationale.

Pana in 2030, oamenii de pretutindeni trebuie sa detina informatii relevante si sa fie sensibilizati pe tema dezvoltarii durabile si a unui stil de viata in armonie cu natura

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa asigure crearea unor tipare de consum si productie durabile
    in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Suport pentru tarile in curs de dezvoltare pentru consolidarea capacitatii stiintifice si tehnologice ale acestora, pentru a progresa spre modele de consum si productie mai durabile

Elaborarea si implementarea instrumentelor de monitorizare a impactelor dezvoltarii durabile asupra turismului durabil, care creeaza locuri de munca si promoveaza cultura si produsele locale

Rationalizarea subventiilor ineficiente pentru combustibilii fosili care incurajeaza risipa, prin eliminarea distorsiunilor pietei, in conformitate cu circumstantele nationale, inclusiv prin restructurarea impozitarii si eliminarea treptata ale subventiilor daunatoare, acolo unde exista, pentru a reflecta impactul acestora asupra mediului, luind in considerare pe deplin nevoile specifice si conditiile tarilor in curs de dezvoltare si minimizind impactele negative posibile asupra dezvoltarii acestora, intr-un mod care-i protejeaza pe cei saraci si comunitatile afectate

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa dezvoltam productia sustenabila in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Cumpara la nivel local.


Fii constient cu privire la ambalaje – cu cat mai putine, cu atat mai bine.


Cumpara second-hand de oricate ori ai ocazia.


Informeaza-te si cumpara de la companii despre care stii ca au practici sustenabile si care nu dauneaza mediului.


Alege produse reutilizabile. Foloseste o geanta ecologica pentru cumparaturi, de exemplu.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai mult impreuna.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti