fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 12

Obiectivul 12: Consum si productie responsabile

Noțiunile de consum și producție constituie termene fundamentale în economie. Când producția și consumul devin durabile, se decuplează creșterea economică de schimbarea climatică. Acest scop include atât conștientizarea resurselor finite cât și aplicarea măsurilor sustenabile, așadar în acest mod se proiectează, pentru descendenții noștri, o ambianță similară celei actuale. Această abordare are drept consecință un comportament mai conștient, incluzând o producție mai eficientă, un management durabil al deșeurilor și, în general, activități în concordanță cu principiile protecției mediului.

Împreună vom lucra pentru a atinge până în 2030 țintele formulate de Organizația Națiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum și țintele noastre:

Ținte:

Implementarea Cadrului de 10 ani de programe pentru modelele de consum și producție durabile, toate țările luând măsuri, în frunte cu țările dezvoltate, ținând cont de dezvoltarea și capacitățile țărilor în curs de dezvoltare

Până în 2030, realizarea gestionării durabile și utilizării eficiente a resurselor naturale

Până în 2030, înjumătățirea pe cap de locuitor la nivel mondial a risipei de alimente la nivel de vânzare cu amănuntul și de consum și reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și de aprovizionare, inclusiv a pierderilor post-recoltare.

Până în 2030, realizarea managementului ecologic al substanțelor chimice ți a tuturor deșeurilor pe parcursul ciclului de viață al acestora, în conformitate cu cadrele convenite la nivel internațional, și reducerea semnificativă a emisiilor acestora în aer, apă și sol, în scopul de a reduce la minimum efectele adverse ale acestora asupra sănătății umane și a mediului

Până în 2030, reducerea semnificativă a generării de deșeuri, prin prevenire, reducere, reciclare și reutilizare.

Încurajarea companiilor, în special a companiilor mari și transnaționale, să adopte practici durabile și să integreze informațiile privind durabilitatea în ciclul de raportare.

Promovarea practicilor durabile de achiziții publice, în conformitate cu politicile și prioritățile naționale.

Până în 2030, oamenii de pretutindeni trebuie să dețină informații relevante și să fie sensibilizați pe tema dezvoltării durabile și a unui stil de viață în armonie cu natură.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de bază, prin programele interne sau proiectele pe care le susține – la una sau mai multe dintre aceste ținte?

Te așteptăm în cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de bună practică, pentru a-i inspira și pe alții,
  • lecții învățate, experiență și know-how
  • propuneri de îmbunătățire sau completare a politicilor publice, care să asigure crearea unor tipare de consum și producție durabile
    în România.

Astfel vom veni în sprijinul autorităților locale și al guvernului de a-și atinge propriile ținte.

Ținte ale autorităților publice:

Suport pentru țările în curs de dezvoltare pentru consolidarea capacității științifice și tehnologice ale acestora, pentru a progresa spre modele de consum și producție mai durabile

Elaborarea și implementarea instrumentelor de monitorizare a impactelor dezvoltării durabile asupra turismului durabil, care creează locuri de muncă și promovează cultura și produsele locale

Raționalizarea subvențiilor ineficiente pentru combustibilii fosili care încurajează risipa, prin eliminarea distorsiunilor pieței, în conformitate cu circumstanțele naționale, inclusiv prin restructurarea impozitării și eliminarea treptată ale subvențiilor dăunatoare, acolo unde există, pentru a reflecta impactul acestora asupra mediului, luând în considerare pe deplin nevoile specifice și condițiile țărilor în curs de dezvoltare și minimizând impactele negative posibile asupra dezvoltării acestora, într-un mod care-i protejează pe cei săraci și comunitățile afectate

Avem la dispozitie 10 ani, până în 2030, și multe de făcut, dar avem convingerea că împreună, punându-ne la un loc priceperea, timpul și energia, vom reuși să dezvoltăm producția sustenabilă în România.

Contribuie alături de compania ta:

ÎN CADRUL COALIȚIEI

Identifică în cadrul companiei tale – în activitatea de bază, programele interne sau proiectele pe care le susține – exemple de bună practică, lecții învățate și know-how. Experiența ta contează!

Inventariază, alături de colegii tăi din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltării accelerate a domeniului și formulează propuneri. Supune-le dezbaterii în cadrul grupului de lucru.

Participă la întâlnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentanții sectorului guvernamental și la evenimentele coaliției. Asumă-ți un rol activ în ceea ce privește comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coaliției.

Contribuie la comunicarea publică a temei, a activitțăii grupului de lucru și a coaliției, pe canalele online sau offline, proprii sau ale companiei. Solicită oricând sigla obiectivului sau a coaliției în acest scop.

Invită alături de noi și alte organizații cu experiență, în grupul de lucru din care faci parte sau în sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutățile. Urmărește pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilității în România pentru cele mai noi informații despre acest domeniu.


ÎN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Cumpăra la nivel local.


Fii conștient cu privire la ambalaje – cu cât mai puține, cu atât mai bine.


Cumpără second-hand de oricâte ori ai ocazia.


Informează-te și cumpără de la companii despre care știi că au practici sustenabile și care nu dăunează mediului.


Alege produse reutilizabile. Folosește o geantă ecologică pentru cumpărături, de exemplu.


Vorbește-le și colegilor tăi despre toate acestea și invită-i să faceți mai mult împreună.


Despre Coaliția CRS

Coaliția România Sustenabilă este o initiațivă privată, apolitică, ce acționează – prin contribuția voluntară a membrilor săi instituționali și individuali, înscriși în grupurile de lucru tematice și regionale – ca interfață de consultare și dialog între:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizațiile neguvernamentale și
  • cetățeni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), în vederea implementării Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabilă a României și a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, convenită la nivelul ONU și al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilității este un fanion important la început de drum în România. Este foarte important să existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregătiți și dornici să inoveze domeniul sustenabilității, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru acțiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă - Guvernul României

Fiecare stat este reprezentat în România prin propria ambasadă, însă combaterea sărăciei, protecția mediului, promovarea sănătății nu cunosc conceptul de naționalitate. Pământul ne aparține tuturor și este timpul să beneficieze de o ambasadă – un spațiu, un reper pentru toți oamenii responsabili care își propun să ajute și care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland România

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti