Enter your keyword

Obiectivul #15

Obiectivul 15: Viata terestra

Acest scop tinteste o tema vasta si ne reaminteste ca si noi, oamenii, facem parte din biosfera acestei planete. Pentru prima oara in istoria omenirii, am ajuns la un stadiu cand oriunde ne ducem pe Pamant, ne putem da seama de impactul antropic. Oamenii de stiinta au propus sa definim aceasta noua epoca geologica ca „Epoca Antropocena”, sau Era Omenirii. Societatea umana are o „urma” imensa pe Pamant, acest impact impune si o responsabilitate sporita, un management constientizat si activitati corelate in domeniul protectiei mediului. Facem parte din biosfera si trebuie sa ne indeplinim rolul in conditiile actuale din perspectiva dezvoltarii durabile.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.

Tinte:

Pana in 2020, asigurarea conservarii, restabilirii si utilizarii durabile a ecosistemelor de apa dulce, terestre si interioare si a serviciilor acestora, in special paduri, zone umede, munti si terenuri aride, in conformitate cu obligatiile prevazute de acordurile internationale.

Pana in 2020, promovarea implementarii managementului durabil al tuturor tipurilor de paduri, stoparea defrisarii, restabilirea padurilor degradate si cresterea semnificativa a impaduririi si reimpaduririi la nivel global.

Pana in 2030, combaterea desertificarii, restaurarea terenurilor si solurilor degradate, inclusiv a terenurilor afectate de desertificare, seceta si inundatii si depunerea de eforturi pentru a atinge o lume neutra din punct de vedere al degradarii solului.

Pana in 2030, asigurarea conservarii ecosistemelor montane, inclusiv a biodiversitatii acestora, in scopul de a spori capacitatea acestora de a oferi beneficii esentiale pentru dezvoltare durabila.

Luarea unor masuri urgente si semnificative pentru a reduce degradarea habitatelor naturale, a stopa pierderea biodiversitatii si, pana in 2020, a proteja si preveni extinctia speciilor amenintate.

Promovarea distribuirii corecte si echitabile a beneficiilor care rezulta din utilizarea resurselor genetice si promovarea accesului corespunzator la aceste resurse, dupa cum este convenit la nivel international.

Luarea unor masuri urgente pentru a stopa braconajul si traficul de specii de flora si fauna protejate si abordarea cererii si ofertei de produse ilegale de specii salbatice.

Pana in 2020, introducerea masurilor pentru a preveni introducerea si a reduce semnificativ impactul speciilor invazive asupra ecosistemelor terestre si acvatice si pentru a controla si eradica speciile prioritare.

Pana in 2020, integrarea valorilor biodiversitatii si ecosistemelor in planificarea nationala si locala, procesele de dezvoltare, strategii si planurile de reducere a saraciei.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze protejarea si promovarea utilizarii sustenabile a ecosistemelor terestre, managementul sustenabil al padurilor, combaterea desertificarii și stoparea degradarii  pamanturilor si protejarea biodiversitatii in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Mobilizarea si cresterea semnificativa a resurselor financiare din toate sursele pentru conservarea si utilizarea durabila a biodiversitatii si ecosistemelor.

Mobilizarea resurselor semnificative din toate sursele si la toate nivelurile pentru a subventiona gestionarea durabila a padurilor si a furniza stimulente adecvate tarilor in curs de dezvoltare pentru a promova o astfel de gestionare, inclusiv pentru conservare si reimpadurire.

Consolidarea suportului global pentru eforturile de combatere a braconajului si traficului de specii protejate, inclusiv prin cresterea capacitatii comunitatilor locale de a valorifica oportunitatile durabile de trai.

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa protejam viata terestra in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Redu cantitatea de hartie utilizata.


Nu cumpara animale de companie. Viziteaza adapostul de animale si adopta un animal de acolo.


Nu cumpara produse testate pe animale. Verifica etichetele produselor achizitionate.


Nu utiliza pesticide. Pentru a proteja si a sustine calitatea solului, nu utiliza substante chimice pentru cresterea plantelor.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai mult impreuna.

Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti