Obiectivul 15: Viata terestra
Acest scop tinteste o tema vasta si ne reaminteste ca si noi, oamenii, facem parte din biosfera acestei planete. Pentru prima oara in istoria omenirii, am ajuns la un stadiu cand oriunde ne ducem pe Pamant, ne putem da seama de impactul antropic. Oamenii de stiinta au propus sa definim aceasta noua epoca geologica ca „Epoca Antropocena”, sau Era Omenirii. Societatea umana are o „urma” imensa pe Pamant, acest impact impune si o responsabilitate sporita, un management constientizat si activitati corelate in domeniul protectiei mediului. Facem parte din biosfera si trebuie sa ne indeplinim rolul in conditiile actuale din perspectiva dezvoltarii durabile.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre.
Tinte:
- 15.1 CONSERVAREA SI RESTABILIREA ECOSISTEMELOR TERESTRE SI DE APA DULCE
- 15.2 STOPAREA DEFRISARII SI RESTABILIREA PADURILOR DEGRADATE
- 15.3 STOPAREA DESERTIFICARII SI RESTAURAREA SOLURILOR DEGRADATE
- 15.4 ASIGURAREA CONSERVARII ECOSISTEMELOR MONTANE
- 15.5 PROTEJAREA BIODIVERSITĂȚII ȘI A HABITATELOR NATURALE
- 15.6 PROMOVAREA ACCESULUI LA RESURSE GENETICE SI DISTRIBUIREA ECHITABILA A BENEFICIILOR
- 15.7 ELIMINAREA BRACONAJULUI SI A TRAFICULUI DE SPECII PROTEJATE
- 15.8 PREVENIREA SPECIILOR INVAZIVE IN ECOSISTEMELE TERESTRE SI ACVATICE
- 15.9 INTEGRAREA ECOSISTEMELOR SI BIODIVERSITATII IN STRATEGIILE GUVERNAMENTALE
Pana in 2020, asigurarea conservarii, restabilirii si utilizarii durabile a ecosistemelor de apa dulce, terestre si interioare si a serviciilor acestora, in special paduri, zone umede, munti si terenuri aride, in conformitate cu obligatiile prevazute de acordurile internationale.
Pana in 2020, promovarea implementarii managementului durabil al tuturor tipurilor de paduri, stoparea defrisarii, restabilirea padurilor degradate si cresterea semnificativa a impaduririi si reimpaduririi la nivel global.
Pana in 2030, combaterea desertificarii, restaurarea terenurilor si solurilor degradate, inclusiv a terenurilor afectate de desertificare, seceta si inundatii si depunerea de eforturi pentru a atinge o lume neutra din punct de vedere al degradarii solului.
Pana in 2030, asigurarea conservarii ecosistemelor montane, inclusiv a biodiversitatii acestora, in scopul de a spori capacitatea acestora de a oferi beneficii esentiale pentru dezvoltare durabila.
Luarea unor masuri urgente si semnificative pentru a reduce degradarea habitatelor naturale, a stopa pierderea biodiversitatii si, pana in 2020, a proteja si preveni extinctia speciilor amenintate.
Promovarea distribuirii corecte si echitabile a beneficiilor care rezulta din utilizarea resurselor genetice si promovarea accesului corespunzator la aceste resurse, dupa cum este convenit la nivel international.
Luarea unor masuri urgente pentru a stopa braconajul si traficul de specii de flora si fauna protejate si abordarea cererii si ofertei de produse ilegale de specii salbatice.
Pana in 2020, introducerea masurilor pentru a preveni introducerea si a reduce semnificativ impactul speciilor invazive asupra ecosistemelor terestre si acvatice si pentru a controla si eradica speciile prioritare.
Pana in 2020, integrarea valorilor biodiversitatii si ecosistemelor in planificarea nationala si locala, procesele de dezvoltare, strategii si planurile de reducere a saraciei.
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze protejarea si promovarea utilizarii sustenabile a ecosistemelor terestre, managementul sustenabil al padurilor, combaterea desertificarii și stoparea degradarii pamanturilor si protejarea biodiversitatii in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Tinte ale autoritatilor publice:
Mobilizarea si cresterea semnificativa a resurselor financiare din toate sursele pentru conservarea si utilizarea durabila a biodiversitatii si ecosistemelor.
Mobilizarea resurselor semnificative din toate sursele si la toate nivelurile pentru a subventiona gestionarea durabila a padurilor si a furniza stimulente adecvate tarilor in curs de dezvoltare pentru a promova o astfel de gestionare, inclusiv pentru conservare si reimpadurire.
Consolidarea suportului global pentru eforturile de combatere a braconajului si traficului de specii protejate, inclusiv prin cresterea capacitatii comunitatilor locale de a valorifica oportunitatile durabile de trai.
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.