fbpx

Enter your keyword

post

SustainAbility School #40 – Călătoria către Net Zero

SustainAbility School #40 – Călătoria către Net Zero

Pentru a asigura o planetă pe care putem trăi și înflori în armonie cu natura și cu alte specii, limitarea încălzirii globale este esențială. Fiecare dintre noi are un rol important în acest demers, dar are și nevoie de sprijin în a acționa concret. Inițiativa privind obiectivele bazate pe știință (Science Based Targets initiative – SBTi) oferă liderilor de afaceri claritate și încredere că obiectivele pe termen scurt și pe termen lung de reducere a emisiilor sunt aliniate cu știința climatică. 

Standardul Corporate Net-Zero al SBTi este primul cadru la nivel mondial pentru stabilirea obiectivelor corporative de reducere a emisiilor de carbon până la zero net în conformitate cu știința climatică. Acesta include îndrumări, criterii și recomandări de care companiile au nevoie pentru a stabili obiective aliniate scopului de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 °C. 

În această sesiune am explorat cum pot companiile să își seteze obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, care e diferența dintre a fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, a fi Net Zero și a fi Net Zero din perspectiva standardului SBTi. De asemenea, am împărtășit experiența Endava în ceea ce privește eforturile de a deveni Net Zero pe baza standardului SBTi.

Participand la acest webinar am aflat despre:  

  • Există o diferență importantă între o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, o companie Net Zero și o companie Net Zero din perspectiva standardului SBTi. 
  • Cea mai mare categorie de emisii ale oricărei companii este categoria emisiilor indirecte din lanțul valoric. 
  • Alinierea cu standardul SBTi și validarea obiectivelor de către SBTi necesită timp, efort, investiții și disciplină, însă conferă unei companii credibilitate și o serie de avantaje pe termen lung. Endava a pornit pe acest drum în 2021, iar succesul nostru depinde în mare măsură de succesul altor companii din România. 

 

Despre vorbitor:

Natalia Ciobanu este managerul de mediu al Endava. Ea și-a petrecut ultimii 15+ ani făcând cercetare, educație și consultanță în domeniul protecției mediului, a sustenabilității și “înverzirii” organizațiilor. Domeniile ei de interes și de lucru includ managementul de mediu, educația pentru sustenabilitate, inovații pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice și comunicarea științei către publicul larg. 

Natalia a studiat știința mediului la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și are un doctorat în reziliența la schmbările climatice și modelarea dinamicii sistemelor de la Universitatea Bosfor din Istanbul. Ea a publicat o serie de articole și jocuri de mediu, și este co-autoare a două cărți: ”Urban Sustainability, a Game-based Approach” – un curs inovativ de sustenabilitate pentru studenții la facultăți de management, și ”Respect pentru Resurse” – primul manual de sustenabilitate din România pentru elevii de din clasele 5 – 12.

Scurt preview

Video integral

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor SustainAbility School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor Coaliției România Sustenabilă.

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

 

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program sustinut de

Coca-Cola-900

Obiectivele de Dezvoltare Durabila abordate:

10x10_SDG icons-individual-ENG-cmyk copy
10x10_SDG icons-individual-ENG-cmyk copy