Enter your keyword

post

Sustainability School #27 – Taxonomia Verde sau Măslinie? Implicații pentru România

În scopul atingerii obiectivelor de mediu Europene, pe 21 Aprilie 2021, Comisia Europeană a adoptat primul act delegat al Taxonomiei pentru Activități Sustenabile. Taxonomia este un sistem de clasificare al activităților economice care are menirea de a clarifica pentru beneficiul investitorilor, care sunt soluțiile care au un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. De asemenea, împreună cu această legislație, Comisia a introdus obligații de publicare a informațiilor extra-financiare pentru companii și piețele financiare.

Pe 2 Aprilie 2021, Comisia a propus un act delegat complementar care prevede includerea producerii electricității din gaze naturale și din surse nucleare ca fiind tehnologii sustenabile cuprinse în noua Taxonomie Verde. Este aceasta propunere aliniată cu scopul Comisiei de a reduce emisiile de carbon spre net-zero în 2050?

Am răspuns acestor întrebări într-un webinar cu Dr. Theodor Cojoianu, unul dintre cei 57 de membri aleși în cadrul Platformei UE pe Finanțe Sustenabile împreună cu Agent Green, Profesor Asociat in Finanțe Responsabile la Universitatea din Edinburgh și Co-fondator RoSIF.

Împreună, am abordat puncte importante care includ:

➡️ Care sunt elementele de design ale Taxonomiei UE pentru Activități Sustenabile și cum se compară cu alte taxonomii din toată lumea?
➡️ Cum ar putea România beneficia de Taxonomia Verde?
➡️ O analiză a propunerii includerii gazului și energiei nucleare în Taxonomia Verde și implicații pentru piețele financiare.

Despre vorbitor: Dr. Theodor Cojoianu este Profesor Asociat în Finanțe Sustenabile în cadrul Universității din Edinburgh. Munca lui Theodor, la intersecția dintre sustenabilitate, știința datelor și finanțe se concentrează pe aplicarea metodelor inovatoare de cercetare în studiul problemelor dezvoltării durabile. Pentru expertiza sa, a fost invitat ca membru plin al Platformei Comisiei Europene pentru Finanțe Durabile, împreună cu Agent Green și ca membru al Green Technical Advisory Group al Trezoreriei Regatului Unit.

Theodor este de asemenea Co-fondator al RoSIF (Asociația Romana de Investiții și Finanțe Sustenabile), un ONG care promovează adoptarea practicilor și deciziilor pentru investiții sustenabile și de impact în Romania și Centrul-Est al Europei.

Scurt preview

Inregistrarea integrala:

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor SustainAbility School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor Coaliției România Sustenabilă.

SustainAbility School este un program de educatie dedicat exclusiv angajatilor din organizatiile membre ale Ambasadei Sustenabilitatii in Romania prin programul Coalitia Romania Sustenabila.

Daca esti angajatul unuia dintre membri poti obtine parola de la persoana de contact a organizatiei tale in cadrul Coalitiei.

Daca angajatorul tau nu s-a implicat inca, dar vrei sa participi la editiile viitoare si sa ai acces la editiile trecute, cere decidentilor din organizatia ta sa devina membru.