XTB: Energia eoliană offshore ar putea fi unul dintre răspunsurile pe termen lung la numeroase provocări climatice și economice
Energia eoliană offshore, produsă în grupuri de turbine eoliene situate în mări ș oceane, în apropierea coastelor sau mai departe de țărm, ar putea fi unul dintre răspunsurile pe termen lung la numeroase provocări climatice și economice, consideră Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

Foto: Claudiu Cazacu, XTB România
El a realizat o analiză pentru a afla dacă energia eoliană offshore ar putea fi o soluție la criza actuală sau mai mult o speranță pe termen lung.
Prețurile energiei electrice ating în Europa niveluri record, în timp ce gazul natural a urcat marți la un vârf de 294 EUR/MWh pe bursa din Austria, închizând sesiunea la 275,3 EUR/MWh, de asemenea, un nivel maxim istoric pentru seria de prețuri de închidere.
„Problema energiei capătă astfel o dimensiune și mai presantă, cu toate că răspunsurile pe termen scurt și cele pe termen lung trebuie să ia în calcul variabile și incertitudini diferite. Prețurile foarte ridicate din prezent urcă, însă, și valorile pentru scadențe mai îndepărtate, sporind atractivitatea unor proiecte cu timp îndelungat de realizare”, notează Cazacu.
Energia eoliană offshore folosește forța vântului pe mare, acolo unde nu este diminuată de obiecte și bariere, fie ele naturale sau construite, oferind astfel o resursă regenerabilă eficientă.
„Costul investiției tinde să fie foarte mare, pentru că instalarea unor structuri uriașe pe mare este o procedură complexă și, în general, sunt preferate grupuri de putere mare. Potrivit asociației Wind Europe, în medie, fermele sunt instalate la o adâncime de 27,1 m și la o distanță de 33 de km de coastă. Impactul vizual și acustic este diminuat de distanța față de așezările locuite, iar specificul transportului naval permite dimensiuni mai generoase decât cele disponibile cu ușurință în modul de transport terestru”.
Printre alte aspecte, analiza mai subliniază și ideea că organizațiile de mediu atrag atenția că instalațiile offshore nu sunt lipsite de costuri: ele fragmentează și reduc habitatul unor specii marine, iar turbinele pot reprezenta un pericol major pentru păsări.
Totuși, trebuie menționat că piața energiei eoliene se concentrează în continuare pe proiecte onshore, în detrimentul celor offshore, în contextul în care 81% din instalațiile noi din Europa ultimilor ani au fost terestre. Pentru perioada 2022-2026, Wind Europe estimează că doar un sfert din facilitățile nou construite de 117 GW vor fi offshore.
No Comments