Secetă în Europa – august 2022: Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene spune că situația rămâne gravă în multe regiuni ale continentului
Deficitul sever de precipitații continuă să afecteze culturile agricole și să sporească riscurile de incendii în mai multe regiuni din Europa și în luna august, conform celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene.
Situația îngrijorătoare din luna iulie se menține și în luna august, în contextul în care pe 47% din teritoriul UE încă se îndeplinesc condiții de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitațiile au fost mai mici decât de obicei, iar umiditatea solului este deficitară.
Totodată, circa 17 % din UE este în stare de alertă, ceea ce înseamnă că și vegetația și culturile prezintă efectele negative ale secetei.
Cumulativ, 64 % din Europa se află sub avertizare sau alertă, ceea ce contribuie, de asemenea, la extinderea pe scară largă a zonelor aflate în pericol de incendiu, în întreaga UE.
„Deficitul grav de precipitații a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, atât asupra hidrocentralelor, cât și asupra sistemelor de răcire ale altor tipuri de centrale electrice, precum și asupra transportului fluvial. Mai multe state membre ale UE au luat măsuri de restricționare a aprovizionării cu apă, deoarece aprovizionarea cu apă încă poate fi compromisă în săptămânile următoare. În lunile următoare, până în noiembrie 2022, în regiunea euro-mediteraneeană de vest este probabil ca vremea să fie mai caldă și mai uscată decât de obicei”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene în România.