Un licăr de speranță: Cercetătorii au descoperit un grup de urși polari care a supraviețuit în sud-estul Groenlandei
Urșii polari sunt mai mult decât un simbol crizei climatice, întrucât experții sugerează că aceștia ar putea dispărea în doar câteva decenii, pe măsură ce gheața de mare pe care se urcă pentru a vâna se topește cu rapiditate.
Acum, cercetătorii au descoperit un grup de urși polari în sud-estul Groenlandei, care supraviețuiesc în ciuda faptului că pentru cea mai mare parte a anului nu au gheața de mare – considerată vitală pentru habitatul acestei specii, potrivit The Guardian.
Se pare că acest grup de urși polari a fost separat de alte grupuri deja de câteva sute de ani și a supraviețuit datorită bucăților de gheață formate din apă proaspătă, provenite de la ghețarii care se topesc.
Cercetătorii spun că această descoperire oferă un licăr de speranță referitor la viitorul speciei, în special în contextul în care oamenii de știință estimează că sud-estul Groenlandei oferă astăzi condiții similare cu cele pe care le-ar putea oferi și partea de sus a regiunii arctice până la finalul secolului.
„Cred că putem învăța ceva despre cum ar putea un număr mic de urși polari să supraviețuiască într-o regiune arctică fără gheață de mare”, a explicat Dr. Kristin Laidre, autor principal al studiului derulat de Universitatea din Washington în parteneriat cu Institutul pentru Resurse Naturale din Groenlanda.