Nevoia pentru un lanț alimentar mai sustenabil: Românii nu vor ouă de la găini ținute în cuști
Un procent de 88% dintre consumatorii din România spun că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru ouă ce provin de la găini crescute la sol, în locul celor provenite de la găini ținute în cuști, potrivit unui studiu derulat de iSense Solutions, comandat de Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.).
Mai mult, mai bine de jumătate dintre români consideră că sistemele de creștere cu baterii ar trebui interzise, întrucât acestea ar fi lipsite de etică, imorale și crude, ceea ce arată un interes în creștere față de un lanț alimentar mai sustenabil.
La o privire mai atentă printre cei 88% dintre români care ar plăti mai mult pentru ouă ce provin de la găini crescute la sol, un procent de 45% spun că ar plăti cu 1-2 lei în plus, 28% ar plăti cu 3-5 lei în plus, în timp ce 22% ar plăti chiar și cu 5 lei sau mai mult în plus.
În același timp, 76% dintre respondenți consideră că autoritățile statului român ar trebui să fie mai interesate și mai implicate în modul de creștere a animalelor.
iSense Solutions a derulat acest studiu la nivel național, iar respondenții sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care au cumpărat cel puțin o dată ouă din magazine. Totuși, informațiile transmise nu au inclus și cifre legate de numărul participanților la studiu.
În România, 60% dintre găinile crescute în sistem industrial sunt ținute în cuști foarte mici, unde spațiul alocat fiecăreia este similar dimensiunii unei foi A4, conform asociației F.R.E.E. – care lucrează la un proiect legislativ pentru interzicerea sistemelor de creștere cu baterii.