Tesla nu încearcă să se lupte cu producătorii auto tradiționali pentru segmentul low-end al pieței vehiculelor electrice
La jumătatea lunii iunie, producătorul auto Tesla a majorat prețurile pentru modelele sale pentru a patra oară în decursul aestui an, ceea ce s-a tradus printr-o scumpire cu circa 5% a unor versiuni precum Model 3, Y, S și X, potrivit Quartz.

Foto: Vlad Tchompalov/Unsplash
Majorările de prețuri nu sunt mutări neobișnuite pentru Tesla, însă de data aceasta contextul este unul mai dificil ca niciodată, cu o criză a semiconductorilor, o fabrică închisă în China din cauza lockdownului, la care se adaugă costuri în creștere pentru materiile prime necesare în realizarea bateriilor.
Odată cu această creștere de prețuri, producătorul de vehicule electrice va putea să își mențină una dintre cele mai bune marje brute de profit din piață – care se situa la 33% în ultimul trimestru – în ciuda crizelor suprapuse.
Până acum, compania condusă de Elon Musk a reușit să cucerească piața auto pentru vehicule electrice de lux, iar pentru restul pieței îi lasă pe producătorii auto tradiționali să vină cu soluții accesibile.
Tesla domină piața vehiculelor electrice din SUA, fiind responsabilă pentru 70% din totalul vânzărilor de pe acest segment din 2021. În același timp, din cauza creșterilor constante de prețuri pe care le practică Tesla, costul mediu pentru un vehicul electric nou a crescut pe piața americană cu circa 28% din 2019 până azi.
Totuși, dacă americanii chiar doresc să ajungă la decarbonizarea sectorului de transporturi va fi nevoie de producători precum GM sau Honda, care să vină pe piață cu modele accesibile de vehicule electrice, care să nu coste mai mult de 30.000 de dolari.
No Comments