Sustainability School #69: Parteneriat pentru sustenabilitate – colaborarea dintre companii și UPA
Potrivit Legii 448, companiile care au cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați. În caz contrar, pot opta să-și îndeplinească obligațiile legale în două modalități: 1) să plătească integral către bugetul de stat o sumă calculată după un anume mecanism sau 2) să plătească către stat 50% din suma datorată, iar diferența să o redirecționeze către achiziționarea de produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate (UPA.
Conform datelor ANAF, în anul 2022, în baza cotei pentru dizabilitate, s-au colectat la bugetul de stat aprox. 492.000 de milioane de euro. Jumătate din această taxă ar putea fi utilizată pentru susținerea activității UPA, structuri ce oferă locuri de muncă incluzive pentru persoanele cu dizabilități, contribuind în mod direct la integrarea lor socio-profesională, ceea ce înseamnă impact pozitiv pe termen lung și contribuție la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 10 – Reducerea Inegalităților, 8 – Muncă decentă și creștere economică, 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor. Astfel, pentru o companie, colaborarea cu UPA nu înseamnă doar economie din punct de vedere buget, ci și un angajament pentru responsabilitate și implicare în comunitate, transformând în realitate un deziderat de bază al sustenabilității: „Leave No One Behind”, a nu lăsa pe nimeni în urmă.
Despre barierele dezvoltării sectorului UPA în România și modele de bună practică din piață, vom discuta pe larg în cadrul acestui webinar care va oferi o perspectivă complementară asupra temei, aducând puncte de vedere din partea UPA, consultantului fiscal, autorității publice de reglementare.
Urmărind acest webinar, am aflat:
- Care este contextul actual și modul de operare UPA – ce au voie și ce nu au voie să facă unitățile protejate;
- Ce produse și servicii sunt deductible din taxa pe dizabilitate și cum se pot asigura companiile de conformitatea acestora;
- Cine verifică UPA, dar și companiile care deduc taxa pe dizabilitate;
- Care sunt mecanismele prin care o companie se asigură că UPA respectă prevederile legale și condițiile de autorizare;
- Ce aspecte ar trebui urmărite la un control fiscal al contractelor de achiziție cu UPA;
- Care este rolul Observatorului de Integritate UPA;
- Cum ar putea fi îmbunătățită legislația în vigoare privind funcționarea UPA;
- Ce înseamnă rețeaua de startup-uri pentru UPA, dar și ecosistemul vocațional și de angajare sustenabil pentru persoane cu dizabilități;
- Cum se construiesc organizațiile incluzive și care este rolul evaluatorului în accesibilitate.
Despre vorbitori
Angela Achiței, conduce de mai bine de 20 de ani Fundația ADV România, una din cele mai mari organizații specializata în economie sociala. Este unul din promotorii legii economiei sociale din România și a antreprenoriatului social din R. Moldova, dezvoltând în timp sub umbrela fundației, trei întreprinderi sociale sub brand-ul UtilDeco, JobDirect și WISE.travel. Peste 150 de persoane cu dizabilități au fost angajate pe piața muncii și în propria întreprindere socială de inserție, autorizată și ca unitate protejată UtilDeco.
Angela Achiței, împreună cu echipa, a înființat Academia ADV și Acceleratorul de Întreprinderi Sociale prin care a contribuit la înființarea a 48 de întreprinderi sociale în România, R. Moldova și Ucraina. Este membru fondator AFIN IFN S.A., prima instituție de finanțare non-bancară cu capital românesc dedicat sectorului de economie socială.
În 2016, a câștigat premiul EY Social Entrepreneur of the Year, iar în 2021 organizația pe care o conduce a fost unul din finaliștii competiției europene ”Social Economy Award”.
În viață se ghidează după principiul – ”Ceea ce facem zi de zi…, ne definește practic viitorul!”
Luciana Rainov s-a alăturat echipei BirișGoran în 2013 și, în calitate de avocat senior, oferă asistență în probleme de fiscalitate, muncă și contracte. Cu o experiență de peste 9 ani, Luciana s-a specializat în aspecte privind impozitarea persoanelor fizice, impozitarea internațională și procedura fiscală, consilierea clienților din diverse domenii de activitate cu privire la aspecte specifice activității lor zilnice, precum și implicarea în proiecte precum contestații și litigii fiscale, asistență în timpul controalelor fiscale, revizuiri și redactarea de contracte.
Luciana a obținut în 2010 licența în drept la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne prin Collège Juridique Franco-Roumain, iar în 2011 a obținut licența în drept la Universitatea din București, Facultatea de Drept. În 2011 și 2012, Luciana a obținut două diplome de masterat de la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne via Collège Juridique Franco-Roumain, în drept european și, respectiv, în drept european al afacerilor.
Luciana este membră a Baroului București începând cu anul 2012.
Adela Crăciun este Vicepreședinte în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPD), dar de notat este și rolul pe care l-a avut în cadrul AJOFM Mureș, unde a fost Consilier în Compartimentul Înregistrare și Stabilire Drepturi Șomeri. De asemenea, în trecut aceasta a coordonat mai multe proiecte în domeniul asistenței sociale, domeniu în care și-a finalizat de asemenea și studiile la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.
Scurt Preview
Înregistrarea integrală:
SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.
Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.
Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.
****
Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.
Program susținut de
Dedicat exclusiv membrilor CRS
[do_widget id=g5plus-posts-2]