fbpx

Enter your keyword

post

SustainAbility School #70: Sustainable Corporate Governance – ce este și de ce avem nevoie de ea?

SustainAbility School #70: Sustainable Corporate Governance – ce este și de ce avem nevoie de ea?

Pentru a adresa și a diminua schimbările climatice, considerentele legate de sustenabilitate trebuie să fie integrate într-un mod adecvat în cadrul companiilor, în special la nivelul structurilor lor de guvernanță / conducere. Este vital ca organizațiile să-și evalueze și să-și reducă deopotrivă riscurile de sustenabilitate și impactul activităților lor asupra oamenilor și planetei.

Prin intermediul Directivei Due Diligence în domeniul sustenabilității corporative (CSDD), care este în prezent negociată la nivel european de către co-legiuitori, companiile mari vor fi obligate să adopte și să implementeze planuri de tranziție care să includă inclusiv obiective de climă, aceste cerințe fiind esențiale pentru potențialii investitori sau alți stakeholders / părți interesate, pentru a evalua în ce stadiu se află compania respectivă pe drumul sustenabilității.

De asemenea, directiva va solicita companiilor să efectueze diligența necesară privind protecția mediului și drepturile omului de-a lungul întregului lor lanț valoric (de la producție și utilizare, până la eliminarea produsului). În tot acest proces, directorii de companii vor juca un rol important, acestora revenindu-le rolul de a supraveghea procesul de due diligence și de a se asigura că organizațiile lor implementează planuri de tranziție realiste, robuste și suficient de ambițioase. În plus, alinierea unei proporții din remunerația directorilor cu obiectivele de sustenabilitate va face ca performanța financiară și performanța de sustenabilitate să fie pe picior de egalitate.

CSDD reprezintă o nouă provocare pentru companiile din UE. Măsura vizează cel puțin 13.000 de companii din UE și 4.000 din afara UE prezente pe piața europeană.

 Urmărind acest webinar, am aflat:

  •       Ce este guvernanța corporativă sustenabilă și de ce este atât de importantă;
  •       Care este contextul detaliat al apariției CSDD și de ce este nevoie de o asemenea inițiativă;
  •       Cum va afecta mai exact obligativitatea due diligence îndatoririle directorilor;
  •       Care este calendarul de adoptare și implementare al CSDD.

 Despre vorbitor

Aleksandra Palinska este în prezent Director Executiv al Forumului European de Investiții Sustenabile și membru în Bordul de raportare sustenabilă a Grupului European Consultativ de Raportare Financiară (EFRAG’s Sustainability Reporting Board), în cadrul căruia se implică în realizarea draftului standardelor europene de raportare sustenabilă.

În ceea ce privește background-ul educațional al Aleksandrei Palinska, aceasta a absolvit un program de master în management și are studii postuniversitare în studii europene. Aleksandra are peste 12 ani de experiență în domeniul politicilor publice europene. Expertiza ei acoperă finanțarea sustenabilă, reglementarea piețelor financiare, dreptul societăților comerciale și guvernanța corporativă, iar din 2019, accentul ei s-a concentrat pe promovarea sustenabilității în rândul piețelor financiare. În plus, Forbes Women Polska, ca recunoaștere a muncii și implicării Aleksandrei, a premiat-o cu distinția „23 de femei de urmat în 2023” și de asemenea, Aleksandra Palinska a fost inclusă în topul „21 de femei Campioane pentru Schimbare” de către Reuters Events ESG Investment.

Despre organizație

Eurosif – Forumul European de Investiții Sustenabile este principala asociație paneuropeană ce promovează finanțarea sustenabilă la nivelul Uniunii Europene. Membrii asociației sunt foruri naționale de investiții durabile Sustainable Investment Fora (SIFs), cu sediul în Europa. Majoritatea forurilor naționale o componență diversă și amplă incluzând administratori de active, investitori instituționali, furnizori de indexuri și ESG specialiști, iar anumite foruri naționale sunt finanțate de guvernele naționale. Eurosif și membrii acestei asociații sunt angajați în creșterea și integritatea fluxurilor de investiții sustenabile semnificative și susține ambiția legiuitorilor europeni de a avea o piață de investiții complet transparent sustenabilă prin intermediul unei reglementări adecvate și bine concepute și prin practici industriale.

Scurt Preview

Înregistrarea integrală:

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program susținut de

Coca-Cola-900

Dedicat exclusiv membrilor CRS

[do_widget id=g5plus-posts-2]