fbpx

Enter your keyword

post

Sustainability School #65:Beneficiile politicilor UE privind clima, energia și competitivitatea în contextul crizelor actuale

Sustainability School #65:Beneficiile politicilor UE privind clima, energia și competitivitatea în contextul crizelor actuale

Context

UE a elaborat măsuri pentru a face față crizelor climatice și energetice. În 2022, negociatorii politici au încheiat discuțiile privind diverse dosare ale Pachetului “Fit for 55” – cadrul politic al UE pentru punerea în aplicare a obiectivului său de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Aceste negocieri au avut loc într-un context politic dominat de răspunsul UE la criza energetică rezultată în urma războiului din Ucraina. De exemplu, măsurile de urgență și planul RepowerEU au pus accentul pe intensificarea energiei regenerabile, pe creșterea eficienței energetice și pe dezvoltarea hidrogenului. Companiile inovatoare din întreaga Europă au fost foarte active în alimentarea acestor evoluții politice pentru a se asigura că UE dezvoltă un cadru politic adecvat pentru a realiza obiectivele climatice și plasează tranziția ecologică în centrul răspunsului UE la criza energetică.

O altă temă care capătă amploare este dezvoltarea Planului Industrial Verde (Green Industrial Plan), răspunsul UE la Legea americană de reducere a inflației. Obiectivul planului este de a sprijini tranziția către neutralitatea climatică a sectorului industrial european cu zero emisii nete și de a stimula competitivitatea acestuia.

Cu toate aceste evoluții politice, UE are posibilitatea de a atinge și de a aborda simultan obiectivele privind clima, energia și competitivitatea. Cum poate să le îndeplinească? Cum se poziționează companiile cu privire la aceste aspecte?

Urmărind acest webinar, am aflat:

  • Cele mai recente evoluții legate de politicile privind clima și energia din UE;
  • Modul în care aceste evoluții ar putea avea un impact asupra mediului privat;
  • Ce fac companiile inovatoare pentru a se asigura că tranziția ecologică rămâne în centrul răspunsului UE la crizele climatice și energetice, dar și o piatră de temelie a competitivității industriei.

 

Despre vorbitor

Romain s-a alăturat echipei Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) și CLG Europe în decembrie 2018 pentru a lucra în calitate de manager de program în biroul UE pe probleme de advocacy legate de climă și energie. El coordonează strategia de politică UE a Coaliției We Mean Business și este cel ce reunește Green Growth Partnership – un forum de dialog între miniștrii pentru climă și mediu și reprezentanți de afaceri la nivel înalt.  

Înainte de a se alătura CISL, Romain și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale ca analist de politici în diferite grupuri de reflecție din Bruxelles. În cadrul Institutului pentru Politică Europeană de Mediu (IEEP), Romain a fost manager de proiect pentru platforma de sustenabilitate Think 2030, care reunește diverse părți interesate, inclusiv oameni de afaceri și factori de decizie politică, pentru a propune soluții pentru un viitor sustenabil în Europa și în afara acesteia, și a lucrat la proiecte și publicații legate de economia circulară. Romain a fost, de asemenea, analist de politici publice în cadrul programului “Prosperitate durabilă pentru Europa” din cadrul Centrului de Politici Europene (EPC), analizând evoluțiile politice în domeniul eficienței resurselor, al acțiunilor climatice și al punerii în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Romain a dobândit prima experiență în lumea grupurilor de reflecție în calitate de asistent personal al directorului general al Re-Define, o organizație care se ocupă de criza euro și de Green New Deal. 

Scurt Preview

Înregistrarea integrală:

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program susținut de

Coca-Cola-900

Dedicat exclusiv membrilor CRS

[do_widget id=g5plus-posts-2]