Octavian Berceanu a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității
Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat un nou Ambasador al Sustenabilității.
L-m ales ca Ambasadorul pe Octavian Berceanu, un om respectat de întreaga societate românească pentru eforturile depuse de a reforma din temelii Garda de Mediu și felul cum ea se raportează la agenții economici, la alte instituții publice și la cetățeni. În cadrul evenimentului de înmânare a diplomei onorifice, Octavian Berceanu a vorbit despre importanța educației în eforturile comune de a avea o societate echitabilă în care românii trăiesc într-un mediu sănătos.
“Dacă vrem să avem o economie sustenabilă, să trăim decent în relația cu natura, avem nevoie de două lucruri. Unul este educația de mediu, al doilea este educația financiară.”, a transmis Berceanu. “Oricât am încerca noi să avem concepte despre mediu, dacă nu știm să ne folosim banii, cum să consumăm lucruri, și ce să cerem de la cei care produc lucrurile pe care le consumăm, nu vom ajunge nicăieri, decât la a împărți lozinci pe stradă sau avea cuvinte frumoase în vocabular”, a argumentat el.
Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.
“Aproape 20 de ani de zile comisarilor li s-a spus ce să facă. E cea mai mare piedică”
***Interviul a fost realizat înainte ca Octavian Berceanu să fie eliberat din funcția de comisar general al Gărzii de Mediu.
“Muncesc în fiecare zi de parcă ar fi ultima zi de mandat”, spune Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu. Din păcate, la nici două săptămâni de la realizarea acestui material, el a fost eliberat din funcție.
Cunoscut pentru campaniile desfășurate pe pagina de Facebook împotriva depozitelor ilegale de deșeuri, dar și pentru eforturile de reorganizare a Gărzii Naționale de Mediu, Berceanu spune că mai sunt multe progrese de realizat. “Clar, sunt foarte departe de momentul în care să fiu mulțumit pe deplin, să zic că las în spate o instituție care este foarte bine dotată, cu oameni foarte bine pregătiți cu o salarizare corespunzătoare, cu instrumente, cu legislație, cu digitalizare. E departe punctul respectiv.”, a declarat el pentru Ambasada Sustenabilității.
Cea mai mare piedică în activitatea sa? “Resemnarea comisarilor”. Aproape 20 de ani de zile “li s-a spus (n.r. comisarilor Gărzii de Mediu) ce să facă. E cea mai mare piedică la nivelul resursei umane.” a transmis el.
Cu toate acestea, eforturile sale și reformele începute sunt vizbile și apreciate. “Când am preluat garda de Mediu, nu prea multă lume știa cu ce se ocupă garda de Mediu. Acum suntem destul de vizibili.(…) Sunt cele mai bune șase luni din istoria Gărzii de Mediu”.
Lupta pentru un mediu curat și un viitor mai bun al generațiilor viitoare trebuie să continue “Nu putem peste cinci ani să spunem că suntem cel mai curat loc din lume, dar putem spune că am făcut cel mai mult dintre celelalte populații, continente, pentru a trăi decent în relația cu natura.”, a mai transmis Octavian Berceanu.
Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.
Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.