fbpx

Enter your keyword

post

România a înregistrat în 2021 o creștere de 6,6% a emisiilor de CO2 generate de consumul de energie, una dintre cele mai mari din UE

România a înregistrat în 2021 o creștere de 6,6% a emisiilor de CO2 generate de consumul de energie, una dintre cele mai mari din UE

România a înregistrat o creștere de 6,6% a emisiilor de dioxid de carbon generate prin arderea de combustibili fosili în 2021, comparativ cu 2020, într-un context în care blocul european a înregistrat o creștere generală de 6,3%, potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres.

Foto: Eurostat

Astfel, România se remarcă la nivel european cu una dintre cele mai mari creșteri, într-un clasament condus de Bulgaria (+18%), Estonia (+13,1%), Slovacia (+11,4%), Italia (+10,6%), Polonia (+8,6%), respectiv Spania (+7,4%). La celălalt capăt, singurele două țări cu o scădere estimată a emisiilor de dioxid de carbon sunt Portugalia (-5,5%) și Finlanda (-1,5%).

Conform sursei citate, anul 2021 a venit cu o creștere a emisiilor de dioxid de carbon cauzată în principal de utilizarea combustibililor fosili solizi. Concret, aceștia au contribuit cu peste 50% la această creștere, în timp ce combustibilii lichizi au contribuit cu 29%, iar gazele naturale cu 21%.

Pentru context, trebuie să înțelegem că aceste emisii sunt luate în calcul în dreptul țării în care se arde combustibilul pentru generarea electricității. De exemplu, importul cărbunelui pentru generarea electricității duce la creșterea emisiilor în țara importatoare, în timp ce importurile de electricitate nu afectează nivelul de emisii al țării importatoare, deoarece acestea sunt deja raportate acolo unde a fost realizată producția. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.