Propunere legislativă a Comisiei Europene pentru sisteme alimentare durabile – în dezbatere publică
Ca parte a strategiei „De la fermă la consumator”, Comisia Europeană a lansat în consultare publică o propunere pentru un cadru legislativ pentru sisteme alimentare durabile (sustainable food system framework –SFSF). Această inițiativă își propune să facă sistemul alimentar al UE sustenabil și să integreze sustenabilitatea în toate politicile legate de alimentație. Mai precis, acesta va stabili norme privind:
- etichetarea durabilă a produselor alimentare
- criterii minime pentru achizițiile publice durabile de alimente
- guvernanță și monitorizare.
Consultarea se desfășoară până pe data de 21 iulie și urmărește să primească contribuții din partea cetățenilor și a unei game largi de stakeholderi publici și privați din UE și țări terțe. Puteți accesa propunerea legislativă aici. Puteți accesa chestionarul aici.
Risipa alimentară în România
În ceea ce privește realitatea românească, în prezent, o nouă propunere de modificare a legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere la sfârșitul lunii mai și așteaptă aviz de la Consiliul Concureței.
Printre modificările aduse de noua propunere, se numără crearea unei platforme naționale până la data de 1 ianuarie 2025 pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici, precum și realizarea de campanii de informare şi conştientizare pentru a preveni şi reduce risipa alimentară.
Mai multe informații despre propunerea legislativă a Comisiei Europene și despre propunerea de modificare a legii 217/2016, puteți citi în articolul scris in colaborare ECOTECA – www.ExpertDeseuri.
Despre Grupul de lucru “Risipa alimentară”, parte din Coaliția România Sustenabilă
Motivația noastră
România ocupă locul 9 în clasamentul UE privind risipa de alimente: aruncăm zilnic 6000 de tone de mâncare bună de consum, anual 2.2 milioane de tone de alimente ajung la cosul de gunoi. Mâncarea risipită înseamnă bani aruncați, iar acest lucru se întamplă în contextul în care aproximativ 50% dintre români cheltuie circa 40% din venitul lunar pentru hrană. Mai mult decât atât, peste 46% dintre copiii de la sate sub 6 ani traiesc in risc de saracie si malnutriție, 60% din familiile din mediul rural nu-și pot asigura hrana zilnic și aproximativ 5 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie.
Ce am reușit până acum
În cadrul grupului de lucru, am reușit să obținem modificarea si completarea Legii Risipei Alimentare nr. 217/2016 pentru a facilita procesul de donare a surplusului de alimente. Grupul a creat un document de intentie ce a fost înaintat reprezentanților Parlamentului, ulterior fiind preluat de către inițiatorii din Camera Deputaților, iar proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților la data de 24 iunie 2020 și ulterior, promulgat de presedintele Klaus Iohannis pe data de 16 iulie. Normele de aplicare au fost publicate in Monitorul Oficial în luna decembrie a anului 2020.
Astfel, am obtinut adăugarea în legislatie a deductibilitatii de TVA pentru produsele donate în baza Legii pentru reducerea risipei alimentare, includerea structurilor de tip banca alimentara intre operatorii receptori ai donatiilor facute in baza legii, precum si renuntarea la actul autentic (notarial) pentru donatia de bunuri in valoare de peste 25.000 de lei.
Coaliția România Sustenabilă (CRS) este o inițiativă privată, apolitică, înființată de Ambasada Sustenabilității în România ca urmare a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă. Pentru înscrieri în grupurile de lucru, vă așteptăm aici.