Băncile sunt supraexpuse și insuficient pregătite pentru riscul climatic – arată testul la stres privind riscurile climatice, derulat de Banca Centrală Europeană
Testul a fost lansat cu scopul de a evalua gradul de pregătire a băncilor de a face față șocurilor financiare și economice generate de riscul climatic.
Studiul a analizat informațiile furnizate de 104 bănci participante, ce și-au evaluat propriile capacități de testare la stres privind riscurile climatice și dependența lor de sectoarele emitente de carbon. Rezultatul acestuia (anunțat la 8 iulie 2022) indică faptul că băncile trebuie să accelereze incorporarea riscului climatic în cadrul lor general de management al riscului.

foto – wikipedia.org
Aproape 60% dintre băncile examinate nu includ încă și riscul climatic în cadrul lor de testare a stresului, iar, în prezent, doar una din cinci ia în considerare riscul climatic atunci când acordă împrumuturi. BCE a spus că băncile trebuie să lucreze la îmbunătățirea structurilor testelor la stres, a disponibilității datelor și a tehnicilor lor de modelare.
Testul a indicat, de asemenea, necesitatea băncilor de a-și defini mai clar strategiile de tranziție climatică pe termen lung, având în vedere expunerea lor semnificativă la industriile cu emisii mari de carbon. Conform rezultatelor testului la stres, aproape două treimi din veniturile băncilor de la clienții corporativi nefinanciari, sunt în prezent câștigate din sectoare considerate „intensive din punctul de vedere al GES”, cu mult peste ponderea relativă a acestor industrii în economia UE.

foto – www.greenbiz.com
„Băncile din zona euro trebuie să-și intensifice de urgență eforturile pentru măsurarea și gestionarea riscului climatic, înlăturând actualele lacune de date și adoptând bunele practici, care sunt deja prezente în sector”, a declarant Andrea Enria, președintele Consiliului de Supraveghere al BCE.
Testul de stres a identificat potențiale pierderi de 70 de miliarde de euro pentru băncile aflate în scenarii dezordonate și de risc fizic, însă BCE a remarcat că această sumă „subestimează în mod semnificativ” nivelul real de risc, deorece nu au fost incluse încă date suficiente și a fost examinat doar un grup mic de bănci.
Puteți citi mai multe detalii aici.
No Comments