Enter your keyword

post

O treime din consumatorii globali, dispuși să plătească mai mult pentru produse sustenabile

O treime dintre consumatori sunt dispuși să plătească un preț premium pentru produsele sustenabile,  iar companiile ar trebui să se pregătească pentru ca sustenabilitatea să devină o așteptare, nu o excepție în viitor, arată studiul global de sustenabilitate 2021, realizat de compania de consultanță și strategie Simon-Kucher & Partners.    Acesta indică schimbări semnificative la nivel global, în modul în care consumatorii privesc sustenabilitatea și diferențele de opinii între generații în legătură cu dorința  de a plăti pentru produse și servicii sustenabile.  În timp ce atitudinile variază de la o generație la alta, de la o țară la alta și de la o industrie la alta, 85% dintre consumatori au devenit „mai eco-friendly” în ultimii ani.

Companiile trebuie să acționeze acum pentru a nu rămâne în urmă  în viitor. Cu cât lumea devine mai sustenabilă, cu atât apar noi provocări și oportunități în mediul de business. Consumatorii se consideră agenți ai schimbării, ceea ce înseamnă că  nevoia companiilor de a se adapta nu a fost niciodată mai urgentă.

Decalajul dintre generații: Consumatorii mai tineri iau activ măsuri pentru a fi mai sustenabili

La nivel global, 85% dintre persoane indică faptul că și-au schimbat comportamentul de cumpărare spre unul mai sustenabil în ultimii cinci ani – cu toate acestea, există diferențe de atitudine între generații. Cercetarea a arătat faptul că în cazul baby boomerilor și generației X, 24%, (din fiecare categorie de vârstă) au schimbat în mod semnificativ comportamentul lor spre unul mai sustenabil – pentru mileniali, cifra ajunge la 32%  O treime din mileniali aleg o alternativă sustenabilă, atunci când ea există, în timp ce generațiile mai în vârstă sunt mai puțin susceptibile de a alege  activ astfel de alternative, între 24 și 29%.

În timp ce atitudinile față de sustenabilitate variază de la o generație la alta, acestea variază și de la o țară la alta — În ceea ce privește consumatorii care fie și-au modificat semnificativ comportamentul de cumpărare, fie și-au schimbat modul de viață pentru unul mai sustenabil, Austria este în frunte (42%), urmată de Italia (41%), Spania (35%) și Germania (34%).

“Millenialii și generația Z devin o forță de luat în considerare, deoarece acestea continuă să reprezinte o parte mai mare din demografia consumatorilor. Companiile care nu au sustenabilitatea ca parte a valorilor lor  trebuie să acționeze acum pentru a se proteja împotriva impactului negativ asupra  reputației lor pe  viitor și a pierderii cotei de piață”, a declarat Shikha Jain, autor al studiului și partener la Simon-Kucher & Partners.

În toate sectoarele și țările, sustenabilitatea este un criteriu important de cumpărare – deși prețul și calitatea încă domină

La nivel global, sustenabilitatea este un criteriu important de cumpărare pentru 60% dintre consumatori. 

Atitudinile față de sustenabilitate drept criteriu de achiziție  variază, de asemenea, în funcție de industrie: de la 74 % în energie / utilități la 44 % în serviciile financiare. Construcții/locuințe (66 %), bunuri de consum (63 %), călătorii și turism (62 %) și automobile (61 %) .

„Importanța relativă a sustenabilității în timpul cumpărării va continua să crească. Astăzi, 50 % dintre consumatori clasifică sustenabilitatea ca fiind una dintre cele cinci valori de top” a declarat Dr. Andreas von der GaTHen, co-CEO al Simon-Kucher. „Pe măsură ce așteptările legate de dezvoltarea durabilă vor crește, companiile se vor confrunta cu o presiune semnificativă pentru a-și dovedi acreditările în materie de sustenabilitate și vor continua să o facă parte centrală a valorilor lor.”

Peste o  treime (34%) din populație este dispusă să plătească mai mult pentru produse sau servicii sustenabile; iar cei care vor sa plătească mai mult vor accepta un produs premium cu 25% mai scump. Din nou, generațiile mai tinere sunt fruntașe: generația Z (39 %) și milenialii (42 %) doresc să plătească pentru sustenabilitate în comparație cu generația  X (31 %) și baby boomers (26 %). În ceea ce privește cât de mult sunt dispuși să plătească, generația Z (32 %) și milenialii (31 %) ar plăti ă  dublu pentru un produs premium, față de baby boomers (14 %) și de trei ori mai mai mult în raport cu generația X (21 %).

Intersectorial, dorința de a plăti pentru sustenabilitate  este cea mai mare în cazul bunurilor de consum (38%) și cea mai mică în cazul energiei/utilităților (31%).  Dintre persoanele care sunt dispuse să plătească mai mult pentru produse sustenabile premium, suma cea mai mică este pentru bunuri de consum (22%) și cea mai mare pentru servicii financiare ( 27%).

„În mare parte, în acest moment, consumatorii sunt  dispuși să plătească pentru sustenabilitate, demonstrând că există o piață pentru companiile „verzi”. Ei sunt motivul pentru care vedem o creștere a companiilor sustenabile din întreaga lume. Cu toate acestea, pe măsură ce cererea pentru produse sustenabile crește, acestea devin norme, nu excepțiii, sustenabilitatea va deveni  o miză de pus pe masă și va fi inclusă în normele de igienă”, a declarat Jain. „Întreprinderile trebuie să investească, să inoveze și să își transforme modelele de afaceri acum pentru a-și proteja profitabilitatea și viabilitatea pe termen lung. Creșterea perturbatorilor sustenabili și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor vor contribui la stimularea așteptărilor în ceea ce privește alternativele sustenabile la prețuri accesibile.”

Mai multe detalii despre studiu, aici