Enter your keyword

post

Întâlnirile Europene din Transilvania iau în 2022 forma unui hackathon pe teme de sustenabilitate urbană, dezvoltare durabilă și regenerare

În perioada 8 – 10 aprilie 2022, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez în parteneriat cu ROTSA (Romanian Tech Startups Association) și ClujHub organizează Întâlnirile Europene din Transilvania sub forma unui hackathon online, #SustainCityHack – Urban mobility l Regeneration l Planning & Development, pe tema mobilității, regenerării și planificării urbane  pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor. Ambasada Sustenabilității În România se alătură organizatorilor, în calitate de partener al evenimentului.

Pentru 36 de ore participanții vor putea dezvolta, în echipă de 3-5 membri, o soluție inovatoare pentru a ajuta concentrările urbane să-și utilizeze resursele într-un mod mai eficient, creând medii urbane sustenabile prin explorarea legăturilor dintre zonele urbane și periferii (comune, sate). Pe parcursul concursului, echipele vor avea parte de expertiza mentorilor, români și francezi.

Înscrierile la eveniment se pot face exclusiv în echipă, prin completarea acestui formular. Deadline-ul înscrierilor este 7 aprilie (inclusiv). Evenimentul se va desfășura online pe platforma Discord, iar limba de comunicare va fi engleza.

„De unsprezece ani, Întâlnirile Europene din Transilvania reprezintă un eveniment major în cooperarea franco-română pe teme de dezvoltare teritorială. În 2022, vor reuni actori din Franța și România într-un cadru multidisciplinar, pentru a proiecta soluții inovatoare care să răspundă provocărilor dezvoltării urbane durabile,,a declarat Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.


#SustainCityHack
vizează
obiectivul 11 de Dezvoltare Durabilă: orașe durabile se creează prin transformarea mobilității și facilitarea transportului verde, limitarea traficului în centrul orașului, reconversia terenurilor urbane, recuperarea spațiului din orașe, planificarea unei dezvoltări armonioase și rezonabile a orașelor.

În România, 55% din populație locuiește în zone urbane, cu toate acestea, suntem în coada clasamentului la nivelul UE în ceea ce privește urbanizarea, dezvoltarea sustenabilă și durabilă a orașelor. Prin evenimentul #SustainCityHack ne dorim să strângem la aceeași masă experți în dezvoltare teritorială, urbaniști, arhitecți, constructori, manageri de proiect, antreprenori, experți în mobilitate urbană, reprezentanți ai instituțiilor publice, reprezentanți ai societății civile care să își unească forțele și să realizeze cele mai inovatoare soluții pentru orașele viitorului.”, a declarat Cristiana Bogățeanu, Director Executiv ROTSA (Romanian Tech Startups Association).

Provocările pentru care echipele trebuie să găsească soluții:

  • Mobilitate urbană dezvoltarea mobilității urbane durabile necesită definirea unor moduri alternative de transport public, care trebuie să urmărească îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului, prin asigurarea serviciilor de care au nevoie în apropierea locuinței;
  • Regenerare urbană – regenerarea urbană vizează revitalizarea spațiilor urbane, renovarea patrimoniului și plasarea culturii în centrul conviețuirii, transformând orașele în locuri de trai agreabile;
  • Planificare urbană dezvoltare durabilă și prospectivă dezvoltarea urbană durabilă trebuie să se bazeze pe o organizare spațială care să țină cont de schimbările climatice, totodată asigurând calitatea aerului și a apei, energie curată, respect pentru biodiversitate.

Pentru mai multe informații cu privire la hackathon, accesați site-ul și canalele de social media.