NATO vrea o reducere cu 45% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și țintește neutralitatea climatică până în 2050
Alianța NATO vrea să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră, atât cele civile, cât și cele militare, cu cel puțin 45% până în 2030, în timp ce țintește neutralitatea climatică până în 2050, conform unui anunț al secretarului general Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Foto: Marek Studzinski/Unsplash
„Nu va fi ușor, dar este ceva ce putem realiza”, a declarat Stoltenberg în cadrul unui discurs adresat în timpul summitului NATO de la Madrid.
Anunțul NATO legat de eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră în totalitate până în 2050 face ca alianța să fie acum aliniată la ambițiile Acordului de la Paris.
Țintele anunțate se referă la activele deținute de NATO, precum avioanele de supraveghere AWACS, dronele din Italia, sediul din Bruxelles, precum și sediile militare din țări precum Belgia, Italia sau Olanda. Totodată, alianța vrea să-i ajute pe aliați să reducă amprenta de carbon a activelor militare.
Totuși, trebuie să înțelegem că emisiile din sectorul militar beneficiază în cele mai multe cazuri de excepții în ceea ce privește țintele de mediu, deși Departamentul de Apărare al SUA este cel mai mare consumator de petrol din lume, potrivit unui studiu realizat în 2019 de Universitatea din Boston.
Un studiu comandat de Parlamentul European în 2021 a calculat că amprenta de carbon a armatelor europene a fost de circa 24,8 milioane de tone de carbon în anul 2019, ceea ce echivalează cu emisiile de carbon generate de 14 milioane de automobile.
No Comments