Mai multe grupuri din Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la reforma pieței europene a certificatelor de carbon
Mai multe grupuri europarlamentare au ajuns la un acord cu privire la o serie de măsuri care trebuie implementate la nivelul Uniunii Europene pentru ca reformele tranziției energetice să fie acceptate de statele membre fără să întârzie procesul de decarbonizare, potrivit Reuters.

Foto: Frederic Koberl/Unsplash
Trebuie amintit că acțiunile UE împotriva crizei climatice s-au lovit de un moment de cotitură săptămâna trecută, când Parlamentul European a respins forma propusă pentru reforma pieței certificatelor de carbon, din cauza unor diferențe de opinie la nivelul grupurilor politice cu privire la ritmul progresului.
Cu noul compromis, legiuitorii sunt încrezători că vor atrage o majoritate când Parlamentul European va vota din nou asupra reformei pieței de carbon, în data de 22 iunie. În caz contrar, un vot negativ ar putea duce la întârzieri în calendarul european stabilit pentru drumul către neutralitate climatică.
Spre exemplu, soluția de compromis ar însemna că nivelul emisiilor de carbon ar trebui să scadă cu 63% în sectoarele acoperite de sistemul de tranzacționare a certificatelor de carbon. Inițial, Comisia Europeană a propus un nivel de 61%, iar forma anterioară a propunerii legislative impunea un nivel de 67%.
Acest acord de compromis a fost încheiat de grupul PPE (Partidul Popular European), S&D (social-democrați) și Renew Europe (partid de centru) – care însumează mai mult de 400 din cei 705 europarlamentari.
No Comments