Enter your keyword

post

Activiștii de mediu acuză mai multe bănci care și-au luat un angajament de mediu că ar fi vinovate de greenwashing

Băncile care fac parte din alianța Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) sunt acuzate că ar fi lăsat diferite „portițe” în angajamentul lor de mediu, astfel încât să poată investi în continuare fără limite în industria cărbunelui, după cum avertizează un grup de activiști de mediu, citați de The Guardian.

Foto: Paul Fiedler/Unsplash

GFANZ este o alianță globală de instituții financiare lansată la COP26 de Mark Carney, fostul guvernator al Băncii Angliei. Acum, activiștii de mediu acuză că setul de criterii impus băncilor prin acest angajament le permite să investească în cărbune aproximativ până la jumătatea anului viitor.

Mai mult, instituțiile financiare membre GFANZ ar avea voie să își menține actualele investiții în cărbune și alți combustibili fosili și după anul 2023, începând mai târziu abia „reducerea graduală și eliminarea” acestor active.

Activiștii de mediu sunt de părere că aceste condiții din angajamentul GFANZ nu sunt potrivite pentru dimensiunea riscurilor generate de criza climatică și de iminența efectelor acesteia.

În ciuda tuturor eforturilor, GFANZ mai trebuie în continuare să elimine explicit finanțarea și investițiile în companii din industria cărbunelui, întrucât unele dintre aceste companii investesc în continuare în noi capacități – ceea ce este uluitor”, a explicat Beau O`Sullivan, activist de mediu în cadrul organizației Bank On Our Future. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.