Ioana Rădulescu, Marketing & CSR Manager, Enviro Pack Consult: „Sustenabilitatea unei afaceri constă în implementarea unor practici care să o ajute fără a-i compromite accesul la resurse în viitor”
- Aproximativ 99% din companiile din România sunt IMM-uri, de aceea implicarea lor în sustenabilitate este esențială pentru a genera progres și schimbări profunde pentru economie, mediu și oameni. Cum se vede sustenabilitatea din perspectiva IMM-ului pe care îl reprezentați?
Suntem una dintre organizațiile din domeniul managementului deșeurilor de ambalaje din România, iar prin activitatea noastră, ne implicăm în rezolvarea problemelor de mediu, promovând politici sustenabile de mediu și beneficiile reciclării, ale unui consum sustenabil pentru tranziția către o economie funcțională.
Viziunea noastră este aceea că o dezvoltare sustenabilă a umanității nu poate avea loc fără un management eficient şi coerent al resurselor, iar dezvoltarea industrială, consumul şi managementul deșeurilor trebuie să devină benefice umanității.
Sustenabilitatea a fost prima dată definită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) că fiind capacitatea de a exista și de a dezvolta fără a epuiza resursele naturale. Sustenabilitatea presupune satisfacerea tuturor nevoilor din prezent ale omenirii, fără a compromite resursele destinate viitoarelor generații.
Conceptul de sustenabilitate pleacă de la ideea că resursele Pământului sunt epuizabile, limitate, așa că acestea trebuie să fie folosite în mod responsabil, pentru a reduce efectele care pot influența în mod negativ mediul înconjurător. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este cantitatea din ce în ce mai mare de deșeuri prezentă atât în ape, cât și la sol, care are un impact mare asupra calității vieții oamenilor, a plantelor si animalelor, contribuind la poluare.
Dezvoltarea sustenabilă este atât în sarcina populației generale, precum și în a operatorilor economici, care produc mai multe deșeuri, motiv pentru care pot contribui într-o măsură mai mare la protecția planetei.
- Aveți deja definită o strategie de sustenabilitate?
Cu ajutorul sistemului nostru complet de servicii integrate pentru un management al resurselor, orice companie producătoare de ambalaje poate intra în categoria companiilor care devin mai sustenabile cu fiecare tonă de deșeuri gestionată.
Societatea actuală trebuie să reconsidere produsele cu termen lung de folosire, care pot fi reparate, și ale căror componente pot fi reciclate cât mai aproape de 100%. Gospodăriile trebuie încurajate să facă achiziții de bunuri și produse mai sustenabile. Persoanele fizice trebuie să înțeleagă legătura dintre colectarea selectivă a deșeurilor și calitatea vieții pe o planetă mai puțin poluată, cu mai puține emisii de carbon. Problema nu este numai a producătorilor, a devenit una extinsă la autorități, la societatea civilă, la formatorii de opinie, la profesori și la omul de rând. Poluarea este rezultatul unui comportament pe lanț care va trebui să găsească soluţii tot pe lanţ.
- Tranziția la business sustenabil aduce beneficii și oportunități. Dintre acestea, atragerea de capital (finanțare) în condiții mai avantajoase, prioritate în obținerea sau menținerea unor contracte, alinierea la obiectivele de sustenabilitate ale clienților mari companii. Ați întâlnit deja asemenea situații?
Obiectivul nostru de activitate este unul dintre fundamentele unui business sustenabil. Reușim să facem pași mari în direcția schimbării mentalității populației cu privire la deșeuri.
Odată cu creșterea numărului de societăţi apărute pe piața românească s-a mărit și cantitatea de deșeuri generate de acestea, deoarece multe dintre societăți au ca obiecte de activitate în sectoare economice care presupun folosirea de ambalaje. De cele mai multe ori, ambalajele diverselor articole ajung la gunoi, ceea ce a dus la crearea legilor care obligă companiile să colecteze selectiv aceste deșeuri.
Crearea cadrului legal european a dus la apariția conceptului de sustenabilitate, iar firmele din întreaga Uniune Europeană sunt vizate de legislația în vigoare.
Sustenabilitatea într-o afacere ține în mare măsură de latura economică a unui business, iar numărul antreprenorilor care iau in calcul acest aspect este din ce în ce mai mare, din două motive importante: primul este atenționarea constantă a Uniunii Europene asupra colectării deșeurilor, iar cel de-al doilea motiv ține de faptul că prin asigurarea acestei componente în dezvoltarea societății, se pot obține fonduri nerambursabile.
Colectarea selectivă a deșeurilor este una dintre modalitățile prin care se poate asigura dezvoltarea sustenabilă a unei afaceri.
- Care considerați că vor fi cele mai presante provocări la care compania va trebui să găsească soluții în 2023, pentru a-și menține performanța economică și avansa totodată, pe drumul sustenabilității? (de exemplu, instabilitatea economică / geopolitică, prețurile la energie, schimbarile climatice, resurse naturale limitate, achiziția și retenția de talente, aspecte legate de lanțul de aprovizionare, conflictele globale, etc)
Atunci când vine vorba despre colectarea deșeurilor, sustenabilitatea economică se poate obține prin crearea de planuri de acţiune, prin care să se poată pune în aplicare soluții de reciclare a ambalajelor cu scopul final de a reduce costurile de colectare, sortare, depozitarea şi reciclarea acestora.
Un alt aspect deloc de neglijat din sustenabilitatea unei firme constă și în latura financiară, care poate fi integrată în dezvoltarea afacerii iar aceasta se poate obține prin atragerea de fonduri nerambursabile.
Organizația noastră în prezent caută soluții pentru următoarele situații:
- Criza energetică – facturile colectorilor și reciclatorilor au crescut foarte mult;
- Criza economică pe care o traversăm şi care se face simţită în toate domeniile de activitate;
- Războiul din Ucraina s-au diminuat exporturile de deșeuri.
- Cum ați “vinde” sustenabilitatea unui antreprenor care nu crede în ea? Ce recomandări i-ați face?
Sustenabilitatea unei afaceri constă în implementarea unor practici care să o ajute fără a-i compromite accesul la resurse în viitor.
Pentru că ambalajele nereciclate contribuie la diminuarea acestor resurse, proiectele care să asigure dezvoltarea sustenabilă joacă un rol important în metodele implementate pentru a-și asigura supraviețuirea.
Sustenabilitatea unui proiect se bazează, în primul rând, pe realism. Astfel, cu cât scopurile sunt mai concrete, o societate își va putea îndeplini misiunea pe care și-a propus-o.
Când vine vorba despre colectarea deșeurilor de ambalaje, proiectele pot viza achiziția de utilaje noi, care să ajute la adunarea deșeurilor sau de containere separate, pentru care se poate obține finanțare. De asemenea, instruirea personalului poate face obiectul unui plan de dezvoltare durabilă, plecând de la ideea factorului uman, care joacă un rol important în reciclare.
Sustenabilitatea în domeniul ambalajelor: ce poți face că antreprenor?
În prezent, reglementările în ceea ce privește raportarea deșeurilor de ambalaje, reciclarea și valorificarea acestora până la țintele prevăzute în legislația de mediu, au devenit un aspect esențial în dezvoltarea unei afaceri conforme. Sustenabilitatea în domeniul ambalajelor reprezintă o preocupare comună la nivel global. Pentru a se asigura că se conformează cerințelor într-o continuă schimbare, companiile care produc ambalaje trebuie să fie mereu conectate la evoluția reglementărilor în acest domeniu, urmărind modificările de pe piețele lor de interes și implementând procese prin care abordează aceste cerințe.
Care sunt atribuțiile unui antreprenor în susținerea sustenabilității în domeniul ambalajelor?
Presiunea de a reduce deșeurile de ambalaje a crescut foarte mult în ultimii ani, de aceea este esențial pentru antreprenori să fie conștienți de ritmul accelerat al dezvoltării reglementărilor, deoarece nerespectarea acestora ar putea duce la impunerea unor penalități. Legislația de mediu are că scop principal limitarea efectelor negative a ambalajelor, atât asupra mediului, cât și asupra sănătății umane. Așadar, există reguli foarte stricte privind selectarea, depozitarea și reciclarea ambalajelor indiferent că ești producător, importator sau alt operator economic care generează din activitate deșeuri de ambalaj.
Majoritatea reglementărilor fac referire la aspecte precum:
- specificațiile ambalajului (compoziția, dimensiunea și greutatea);
- atributele ambalajelor;
- etichetarea și trasabilitatea ambalajelor;
- parcursul ambalajelor, de la aprovizionare până la eliminare, incluzând aici și sistemele de colectare și sortare și stabilirea obiectivelor de reutilizare sau reciclare.
Fără îndoială, întregul proces se va face cu pași înceți, mai ales atunci când nu există persoane care să fie la curent cu reglementările în vigoare și cu schimbările care apar pe parcurs. Tocmai de aceea, o varianta mult mai ușoară este să apeleze la un specialist care ajută operatorii economici să raporteze cantitățile de ambalaje, să le recicleze și să le valorifice până la țintele prevăzute în legislația de mediu. Așadar, evoluția constanța, viteză cu care întră în vigoare și complexitatea reglementărilor privind durabilitatea necesită o monitorizare atentă din partea companiilor din lanțul valoric al deșeurilor de ambalaje. În același timp, antreprenorii sunt nevoiți să dobândească o înțelegere aprofundată a implicațiilor pentru propriile afaceri și pentru clienți și să ia măsurile necesare. De aceea, o organizație că a noastră are un rol esențial, ocupându-se de întreg procesul. Astfel, o companie are siguranță că își îndeplinești toate obligațiile impuse prin lege și că are parte de sprijinul necesar pentru un business de succes.
Sustenabilitatea este unul dintre principiile după care se ghidează multe afaceri românești. Operațiunile care pot duce la o dezvoltare durabilă aduc atât beneficii pe termen mediu, cât și lung, iar implementarea unor obiective care să ajute firmele să-și atingă scopurile este posibilă cu ajutorul mai multor măsuri.
Sustenabilitatea unei afaceri poate constă într-un plan de business realist, care să înceapă de la cele mai simple departamente și care să ajungă până la cele mai complexe. De asemenea, pentru că dezvoltarea durabilă este strâns legată de ecologie, colectarea selectivă a deșeurilor, gruparea lor pe categorii și atingerea sau chiar depășirea cotelor impuse prin lege vor ajută compania să economisească resurse importante, care pot fi utilizate mai târziu sau care pot fi direcționate către noi proiecte.
O altă metodă prin care un operator economic a cărui activitate depinde foarte mult de folosirea ambalajelor se poate dezvoltă durabil este utilizarea celor ecologice. Astfel, multe etape dintre cele legate de sortarea și prelucrarea deșeurilor în vederea ecologizării nu vor mai fi obligatorii. Mai mult decât atât, în acest fel, o firmă poate chiar să economisească fonduri care pot fi investite în aparatură nouă și modernă, în echipamente de ultimă generație sau în instruirea salariaților în vederea eficientizării muncii.
În ziua de astăzi, societățile au la dispoziție numeroase metode prin care își pot asigura sustenabilitatea economică și financiară, precum și resursele necesare pentru obiectivele viitoare, iar un plan de afaceri bine pus la punct poate fi primul pas către îndeplinirea țelurilor.
Planul de afaceri reprezintă o hartă a misiunii unei afaceri. Astfel, el trebuie să conțînă următoarele elemente:
- descrierea activității firmei;
- misiunea și valorile după care această se ghidează;
- obiectivele pe termen scurt și mediu.
O afacere poate fi sustenabilă încă de la început, plecând de la planul de afaceri, care poate include în misiune și obiectivele sale realiste de atingere a țelurilor fără a afecta mediul înconjurător și fără a-l prejudicia.
Sustenabilitatea unui plan de afaceri poate constă în descrierea cu obiectivitate a valorilor după care se ghidează realizarea activităților societății, precum și propunerea de soluții care să o ajute să exploateze resursele naturale în mod responsabil și economic.
După cum apare menționat și mai sus, folosirea de la început a ambalajelor economice și elaborarea unui plan de reciclare pot ajută că aceste demersuri să înceapă odată cu demararea activităților. În cazul firmelor care deja activează pe piață, există posibilitatea de a-și revizui conduită în materie de sustenabilitate și de a întocmi scheme de dezvoltare durabilă sau de a apela la servicii de consultanță de mediu, pentru a întră în ritm cu societățile care au deja implementate astfel de soluții.
Ce este sustenabilitatea și ce înseamnă pentru o firmă să fie sustenabilă? Definiția conceptului de dezvoltare durabilă a apărut acum mai bine de 30 de ani, iar de atunci legislația a început să fie schimbată din ce în ce mai des, în situația în care mediul înconjurător dă semne că are nevoie ajutor.
Firmele care folosesc ambalaje au mai multe pârghii de care se pot folosi pentru a crea planuri de dezvoltare sustenabilă care le vor ajută să fie funcționale cât mai mult timp și să poată folosi toate resursele naturale în beneficiul lor. Prin colectarea selectivă de deșeuri, prin atingerea cotelor de reciclare impuse de lege sau chiar prin depășirea lor, operatorii economici pot ajută la reducerea poluării, mai ales având în vedere faptul că acum există organizații de transfer de responsabilitate și consultanți de mediu care se pot ocupă de multe dintre aspectele legate de managementul resturilor provenite din folosirea de cutii de carton, sticlă, lemn și chiar metal.
În concluzie, sustenabilitatea unei afaceri prin colectarea selectivă de deșeuri este acum posibilă mai mult decât oricând, mai ales că există ajutor specializat la care firmele pot apela.