Enter your keyword

post

Florin Panfile, Commercial & CSR Director, Toneli: toata exprimarea de business (a companiei Toneli) implica un leadership misionar prin care promovam deopotriva noutatea, solutiile de eficienta operationala si  sustenabilitatea.

Florin Panfile, Commercial & CSR Director, Toneli: toata exprimarea de business (a companiei Toneli) implica un leadership misionar prin care promovam deopotriva noutatea, solutiile de eficienta operationala si sustenabilitatea.

  • Cum au evoluat investițiile în sustenabilitate ale companiei pe parcursul anului trecut? Care este valoarea acestora și către ce tipuri de proiecte s-au îndreptat investițiile?

Viziunea noastra declarata si asumata este ca Toneli Holding să reprezinte un etalon din punct de vedere al modelului de business în domeniul producției și distribuției atat de ouă de consum cat și de produse derivate din aceasta activitate principala. Prin urmare, toata exprimarea de business implica un leadership misionar prin care promovam deopotriva noutatea, solutiile de eficienta operationala si  sustenabilitatea.

In sprijinul celor de mai sus, compania a continuat sa aloce resurse importante, planul de investitii  2022-2024 ridicandu-se la peste 25 mil E.

Principalele proiecte sunt pe zona de productie sustenabila, acolo unde construim ferme ecologice si in sistem „free range”. Investitii permanente avem si pe partea de modernizarea fermelor existente cu accent pe cresterea suprafetei de spatii verzi.

Cel mai mare proiect (peste 8 mil E) este construirea unei fabrici de compostarea dejectiilor, cu o componenta esentiala pe partea de mediu, cu rezultat final transformarea dejectiilor din fermele de pasari in fertilizator organic, un input esential pentru agricultura ecologica.

Montarea de panouri fotovoltaice pentru productia de curent electric este un alt proiect – estimat la 2,5 mil E- pe care compania l-a startat anul trecut si prin care ne propunem intr-o prima faza, asigurarea a 35%  din necesarul de energie electrica din surse regenerabile.

Inlocuirea sistemului de iluminat clasic cu cel bazat pe becuri economice de tip led este un alt proiect in defasurare, proiect ce vizeaza reducerea cu 75% a consumului specific.

  • Care sunt obiectivele strategiei de sustenabilitate ale organizației si care sunt cele mai mari 3 obstacole și oportunități în procesul de implementare a strategiei.

Primul obiectiv strategic pe zona de sustenabilitate este infiintarea departamentului de Sustenabilitate care va avea ca obiectiv dezvoltarea celor patru piloni pe care noi ii vizam cu prioritate : mediul , comunitatea, efectivele de pasari si angajatii. Obstacole nu vedem pentru ca mindset -ul nostru este pe oportunitati si solutii. Asa cum compania a reusit sa dezvolte  un business performant, in mod similar va reusi sa-l duca la un nivel superior ingloband si componenta de sustenabilitate.

  • Cum vă pregătiți să răspundeți noilor cerințe privind raportarea de sustenabilitate impuse de- noua directivă de raportare a sustenabilității corporative (CSRD)?

Compania noastra are deja niste pasi concreti facuti pe linie de sustenabilitate iar noul departament va avea menirea de a pune lucrurile intr-un fagas normal si mai ales profesionist de abordare a acestui subiect devenit esential pentru orice companie care vizeaza long term business. Pe scurt, ne pregatim sa raspundem pozitiv si sa acceptam cu incredere provocarea. 

  • Care considerați că vor fi cele mai presante provocări la care compania va trebui să găsească soluții în 2023, pentru a-și menține performanța economică și atinge totodată, obiectivele de sustenabilitate? (de exemplu, instabilitatea economică / geopolitică, prețurile la energie, schimbarile climatice, resurse naturale limitate, achiziția și retenția de talente, aspecte legate de lanțul de aprovizionare, conflictele globale, etc)

Analiza mediului extern in 2023, prin prisma dinamicii preconizate, este un must have pentru orice companie. 2023 va fi din ce se estimeaza la unison, anul cu cele mai multe provocari generate de instabilitate geopolitica si economica, crize sanitare, inflatie si automat, putere de cumparare scazuta, schimbari climatice, disponibilitatea materiilor prime si lanturi de aprovizionare dereglate, presiuni sociale, etc.

 Toti factorii vor cauta sa-si puna mai mult sau mai putin amprenta insa de la Tony Robbins am invatat ca „The energy flows where the attention goes!”. Este o perioada de timp in care folosirea energiei trebuie canalizata pe solutii si pe implementarea lor rapida. 

Strategiile pe termen lung, chiar si cele pe termen mediu, cred ca trec pe plan secundar pentru ca acum primeaza functionalitatea imediata a business -ului  pe cele doua mari coordonate – profitabilitate si sustenabilitate.

In paralel, sigur ca da, foarte benefic ar fi sa constatam si o prezenta strategica a statului cu solutii  in toate aceste demersuri, un soi de government agile strategy.

  • Cum ați caracteriza pe scurt tranziția de la business as usual la business sustenabil în industria dumneavoastră?

Ca orice tranzitie, necesita in primul rand mindset la nivel de grup si nu doar sporadic. Apoi vorbim de planuri concrete si de alocari de resurse in primul rand pe zona de know how si expertiza pentru ca vorbim despre o faza destul de incipienta a mediatizarii conceptelor de sustenabilitate. Pentru go live -ul planurilor strategice, resursa financiara nu este de neglijat si aici ar putea sa apara uneori bariere desi constatam o oarecare deschidere atat a bancilor cat si a statului de a finanta astfel de proiecte.Pe scurt, tranzitia trebuie facuta astfel incat sa nu fie afectata zona de profitabilitate operationala si in acelasi timp sa arate, cu pasi mai mari sau mai mici, o vizibila orientare spre sustenabilitate.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.