Enter your keyword

post

Guvernul României alocă 500 de milioane de euro pentru granturi destinate eficienței energetice a IMM-urilor și a marilor companii

Guvernul României a adoptat în ședința de vineri OUG prin care a reglementat alocarea unui buget de 500 de milioane de euro destinat eficienței energetice a IMM-urilor și a marilor companii, cât și utilizarea surselor regenerabile de energie, potrivit unui anunț oficial al Executivului.

Foto: Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

Alocarea se face prin Programul Operațional Infrastructură Marea (POIM), iar granturile acordate au o valoare cuprinsă între 50.000 și 500.000 de euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 de euro.

Prin măsurile adoptate astăzi, IMM-urile vor putea accesa granturi pentru două tipuri de investiții: o primă categorie vizează reabilitarea termică a clădirilor industriale, pentru a gestiona costurile de funcționare și costurile cu activitatea curentă, iar cea de-a doua este destinată producerii de energie verde. Sunt peste 1 800 de potențiali beneficiari ai acestor granturi și ne-am propus ca, cel mai probabil în luna septembrie, să lansăm oficial apelul, astfel încât banii să poată fi accesați”,  a declarat ministrul Marcel Boloș.

În același timp, Guvernul a alocat încă 500 de milioane de euro prin POIM pentru autoritățile locale interesate de investiții în producția de energie din surse regenerabile.

Granturile aferente măsurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autorităților publice locale au valoarea minimă de 500.000 euro și valoarea maximă de 5 milioane de euro. 

În ceea ce privește granturile aferente măsurilor de producere a energiei pentru comercializare, acestea se acordă pe beneficiar și proiect, sub formă de ajutor de stat, și au valoarea minimă de 5 milioane de euro și valoarea maximă de 15 milioane de euro.

 „Primăriile vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice în domeniul educației, sănătății, inclusiv alimentarea cu energie termică a populației, iluminatul public sau transportul public de călători. Măsurile vizează independența energetică pentru autoritățile publice locale, astfel încât costurile cu utilitățile să poată fi gestionate eficient”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.