Generația Z – mai interesată de sustenabilitate ca oricând, influențând și celelalte generații
Generația Z alege să cumpere mai sustenabil, în defavoarea produselor de brand, conform unui nou studiu. Prima generație a “nativilor digitali” inspiră comportamente mai sustenabile în rândul celorlalte categorii de vârstă. Motivul principal pentru care consumatorii nu adoptă un stil de viață eco-friendly este lipsa de interes, fie din lipsa informării sau a prețurilor pe care le presupune o astfel de tranziție.
Generației Z îi pasă cel mai mult de bunăstarea planetei, influențându-i și pe alții să ia decizii informate cu privire la achiziții sustenabile, ne spun cercetările. Generația Z este generația născută între 1995 și 2010. Trei sferturi dintre ei preferă să cumpere sustenabil, în defavoarea binecunoscutelor branduri. Acestea sunt rezultatele unui sondaj al Universității din Pennsylvania al atitudinilor consumatorilor față de cumpărăturile sustenabile.
Cunoscuți drept primii nativi digitali, sau generația Tik Tok, majoritatea persoanelor din Generația Z au în jur de 25 de ani, sunt cunoscători ai tehnologiei, obișnuiți să ia decizii de cumpărare informate. În calitate de campioni ai practicilor sustenabule de consum, perspectivele generației Z influențează și alte categorii de vârstă să își schimbe obiceiurile de achiziție.
La nivel intergenerațional, consumatorii sunt mai pregătiți să cheltuiască mai mult pentru produse sustenabile decât erau acum 2 ani, arată comparația cu un sondaj anterior. Generația X – născută între mijlocul anilor 60 și 70 – a cheltuit mai mulți bani pe produse sustenabile, cu 24% mai mult față de anul 2019. Comportamentul celorlalte grupuri de vârstă a urmat același trend.
Într-o lume tot mai conectată, gradul de conștientizare al consumatorului e în creștere – inclusiv ce, cum și unde consumăm. Astfel, observăm că au loc schimbări.

Trei din cinci consumatori din Marea Britanie și-au redus consumul de plastice, conform unui studiu Deloitte din 2021. Refuzând plasticele de unică folosință este una dintre cele mai des întâlnite practici de adaptare la un stil de viață mai sustenabil. Peste 60% dintre aceștia au renunțat să mai consume obiecte de unică folosință.
Ce îi împiedică pe oameni să facă tranziția la un stil de viață mai sustenabil?
Motivul principal pentru care nu a avut loc schimbarea pozitivă – citat de 40% dintre respondenți este lipsa de interes, urmată de prețul pentru sustenabilitate, conform 16% din cei chestionați. Ultima categorie, 15%, vor mai multe informații înainte de a-și modifica stilul de viață.
Pe măsură ce schimbările climatice continuă să ne afecteze viețile, gradul de conștientizare al importanței acțiunilor sustenabile este în creștere în rândul tuturor consumatorilor, indiferent de vârstă, deși este evident că se întămplă în ritmuri diferite. Brandurile și retailerii care răspund cererii consumatorilor, prin perspective și acțiuni mai sustenabile, au mai multe șanse de reușită într-un viitor marcat de incertitudine. Detalii despre studiu, aici.