Enter your keyword

post

Particule de microplastic descoperite în sângele uman

Oamenii de știință au descoperit pentru prima oară microparticule de plastic în sângele uman, în cadrul unui studiu olandez publicat în jurnalul științific Environment International.  Descoperirea arată că particulele pot călători în corp şi pot fi stocate în organe. Încă nu se cunoaște impactul asupra sănătăţii.

Cercetătorii sunt îngrijoraţi deoarece microparticulele de plastic sunt dăunătoare celulelor umane. În cazul poluării, particulele din aer pătrund în organism, provocând anual milioane de decese premature.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu. Microplasticele contaminează în prezent întreaga planetă, atât  Muntele Everest cât și oceanele lumii.  Oamenii intră în contact cu particulele minuscule prin hrană şi apă, inspirându-le din aer.  Oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, adulţi sănătoşi, identificând particule de plastic la 17 dintre aceştia. Jumătate dintre probe conţineau tereftalat de polietilenă (PET), utilizat în producerea sticlelor de băuturi, iar o treime conţineau polistiren, folosit pentru ambalarea  produselor. 

„Studiul nostru reprezintă primul indiciu că avem particule de polimer în sânge – este un rezultat major”, a declarat profesorul Dick Vethaak, ecotoxicolog la Vrije Universiteit din Amsterdam, Ţările de Jos.

Cercetarea publicată în jurnalul Environment International, a adaptat tehnicile existente pentru detectarea şi analiza particulelor mici, de până la 0,0007 mm. Unele dintre probele de sânge conțineau două sau trei tipuri de plastic. Echipa a utilizat ace de seringă din oţel şi tuburi de sticlă pentru a evita contaminarea, testând nivelurile de microparticule de plastic folosind probe martor.

Studiul a fost finanţat de Organizaţia Naţională Olandeză pentru Cercetare şi Dezvoltare în Sănătate, alături de Common Seas, un ONG preocupat de reducerea poluării cu plastic.