Enter your keyword

post

Curtea de Conturi Europeană: UE nu a reușit de fapt să investească 20% din bugetul 2014-2020 pentru a limita criza climatică

Uniunea Europeană nu a reușit să atingă ținta conform căreia 20% din bugetul cadrului multianual 2014-2020 ar fi trebuit utilizat pentru a sprijini lupta cu criza climatică, deși blocul european a anunțat anterior că a atins această țintă, conform auditului derulat de Curtea de Conturi Europeană, citat de agenția de presă Reuters.

Foto: Christian Lue/ Unsplash

Concret, UE s-a angajat că va direcționa 20% din bugetul exercițiului financiar anterior pentru a limita schimbările climatice, o misiune pe care a declarat-o ca fiind un succes.

Totuși, auditorii au descoperit că Uniunea Europeană nici nu s-a apropiat de ținta de circa 216 miliarde de euro, ci ar fi cheltuit doar 144 de miliarde de euro, reprezentând 13% din bugetul total din perioada menționată.

„Nu toate cheltuielile raportate în bugetul UE ca având legătură cu clima au fost relevante pentru criza climatică”, a declarat Joelle Elvinger, membră în cadrul Curții de Conturi.

Subvențiile din agricultură au fost responsabile pentru aproximativ 80% din cheltuielile catalogate greșit drept „climatice” de către reprezentanții blocului european, conform auditorilor. În timp ce unele subvenții au avut impact în acest sens, precum cele care au îmbunătățit capacitatea solului de a capta dioxid de carbon, altele nu au avut un impact de mediu, iar aici este dat exemplul diversificării recoltelor.

Comisia Europeană a transmis că a îmbunătățit deja metodologia prin care analizează ce se califică drept acțiune climatică. Acest lucru este foarte important, spun auditorii, întrucât dacă UE nu acoperă aceste „portițe”, ar putea ajunge să-și submineze propriile ținte viitoare, precum cea care prevede ca 30% din bugetul 2021-2027 și 37% din fondul de revenire postpandemică să fie cheltuiți pentru a limita impactul crizei climatice.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.