Enter your keyword

post

Sustainability School #39 – Achiziții publice sustenabile în România

Sustainability School #39 – Achiziții publice sustenabile în România

Contractele de achiziții publice au un rol important în economiile statelor membre UE și, potrivit estimărilor, generează peste 16% din PIB-ul Uniunii Europene(peste 2 miliarde euro pe an). Aceste contracte arată clar faptul că achizițiile publice europene reprezintă un stimulent major pentru crearea de locuri de muncă, inovare și, per ansamblu, creștere economică sustenabilă.
România investește în achiziții publice aproape o cincime din PIB-ul țării, mai mult decât media europeană de 16%. În acest sens, administrația publică are o mare putere de cumpărare, iar această oportunitate poate fi utilizată prin politici publice care să contribuie la minimizarea impactului negativ social și de mediu. Direcțiile europene către achiziții publice sustenabile sunt clar trasate și se adresează deopotrivă mediului public și celui privat: din perspectiva mediului prin Green Deal și Planul de Acțiune pentru Economie Circulară, iar din perspectiva socială prin Planul de Acțiune pe Economie Socială.

Webinarul despre contribuția achizițiilor publice sustenabile la dezvoltarea durabilă a fost susținut de Alin Izvoran, Sustainable Procurement Ambassador și Project Manager program E.L.E.N.A. Agenția pentru Dezvoltare Regională – Sud Muntenia, cel care a făcut din prima achiziție centralizată de mobilier din România, un exemplu de bună practică preluat de Comisia Europeană.

Alin Izvoran este director al unei direcții de achiziții centralizate în cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și membru al echipei de implementare a proiectului SIPOCA derulat în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, este Project Manager în cadrul programului E.L.E.N.A. (European Local Energy Assistance), “Program de Investiții Eficiență Energetică pentru Clădiri Publice Sud Muntenia” al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. A fost vreme de 5 ani expert în cadrul ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), unde a participat la elaborarea de politici și legislație în domeniul achizițiilor publice și 2 ani director al Direcției Comerciale SN Transelectrica SA
El este și Ambasador Sustainable Procurement Pledge în România.
  • Participand la acest webinar am aflat despre:  
  • Templul Achizițiilor publice sustenabile și interconectarea dintre mediul public și cel privat;
  •  Analiza SWOT cu privire la utilizarea criteriilor sociale și verzi în achizițiile publice din România;
  • Politici publice la nivelul Uniunii Europene vs. România;
  • Yes we can – exemple de bune practici;
  • Rețele globale de interes: ICLEI, Sapiens Network, One Planet Network, The Sustainable Procurement Pledge

Scurt preview

Video integral

Urmărește înregistrarea integrală a edițiilor SustainAbility School, pe platforma dedicată exclusiv membrilor Coaliției România Sustenabilă.

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre în programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului.
Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

 

****

Coaliția România Sustenabilă este un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.
Comunitatea de membri reunește peste 145 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.

Program sustinut de

Coca-Cola-900

Obiectivele de Dezvoltare Durabila abordate: