Valurile de caniculă ar putea deveni de până la zece ori mai periculoase în Europa, SUA, China și Japonia până în anul 2100
Valurile de caniculă și temperaturile extreme ar putea genera condiții climatice de trei până la zece ori mai periculoase în vestul Europei, SUA, China și Japonia până în anul 2100, potrivit The Guardian.

Foto: Lenstravelier/Unsplash
În același timp, fenomenele record înregistrate în ultimele luni în cea mai mare parte a lumii ar putea fi din ce în ce mai frecvente până la sfârșitul deceniului, după cum a descoperit nouă cercetare.
Experții subliniază totuși că nivelul de căldură cu care ne vom confrunta depinde de abilitatea întregii lumi de a reduce emisiile de carbon în următorii ani.
„Diferența dintre a fi proactiv limitând emisiile de carbon în linie cu parametrii stabiliți prin Acordul de la Paris și a nu face asta este crucială pentru miliarde de oameni”, a declarat Lucas Vargas Zeppetello, un cercetător climatic de la Universitatea din Harvard care este și unul dintre principalii autori ai unui nou studiu publicat recent.
Echipa lui Zeppetello de la universitățile Harvard și Washington au utilizat date climatice istorice pe care le-au corelat cu predicțiile privind creșterea populației globale, creșterea economică și evoluția emisiilor de carbon, în încercarea de a dezvolta o formulă de probabilitate prin care să estimeze cum ar putea arăta temperaturile în viitor.
Mai exact, ei au estimat că temperaturile globale vor atinge un punct periculos chiar dacă întreaga lume reușește să mențină încălzirea globală sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – acesta fiind considerat de experți drept cel mai bun scenariu atunci când vine vorba de limitarea încălzirii globale.
No Comments