fbpx

Enter your keyword

post

Trenduri în piața locală de birouri: corporatiștii din România vor birouri mai sustenabile și cât mai multe spații verzi în proximitate

Trenduri în piața locală de birouri: corporatiștii din România vor birouri mai sustenabile și cât mai multe spații verzi în proximitate

Aproape 8 din 10 angajați români, mai exact 77%, vor ca biroul în care își desfășoară activitatea să fie situat într-o zonă înconjurată de spații verzi, potrivit unui unui sondaj realizat de Genesis Property pe un eșantion de 1.180 de angajați, ale cărui rezultate au fost publicate la finalul săptămânii trecute.

Foto: Nastuh Abootalebi/Unsplash

Un alt studiu, publicat recent de compania de consultanță imobiliară CBRE, arată că România are un stoc modern de birouri „verzi” mai mare decât „oriunde altundeva în Europa”, în contextul în care 70% dintre proiectele noi de birouri dețin certificări „verzi”, iar 85% dintre spațiile de lucru sunt calificate ca fiind sustenabile.

Mai mult, un procent de 88% din volumul total investițional din piața de birouri locală în 2021 a fost format din tranzacții cu clădiri de birouri cu certificări de sustenabilitate, după cum arată sursa citată. Birourile reprezintă segmentul cu cele mai multe dezvoltări sustenabile din piața locală, fiind urmat de logistică, respectiv de retail.

Observăm o tendință clară în Europa: chiriașii sunt foarte interesați și dispuși să plătească o chirie mai mare pentru spații de birouri sustenabile. Procentul poate varia de la 10% la aproape 30% în orașe precum Copenhaga, Barcelona sau Amsterdam. În România, acest procent este la mijloc, situându-se la 16,5%, dar am înregistrat și cazuri cu un procent mai mari”, spune Luiza Moraru, head of property management pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CBRE.