Enter your keyword

post

Studiu Vodafone: Este nevoie de măsuri urgente pentru a reuși să avem 100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030

Este nevoie de măsuri urgente referitoare la politicile publice care trebuie implementate pentru a îndeplini obiectivul Comisiei Europene de a avea 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2030, conform unui studiu comandat de Vodafone.

Photo 132600959 © Sasinparaksa | Dreamstime.com

Studiul a fost realizat de Opinion Matters în 10 țări europene, inclusiv România, iar în cadrul acestuia au fost chestionați 550 de experți de tehnologie și inovație pentru orașe, cu scopul de a fi identificat nivelul la care au ajuns orașele inteligente, soluțiile implementate, rezultatul acestora și blocajele cu care s-au confruntat.

Șapte din zece orașe europene analizate intenționează să investească în soluții inteligente în viitor, cu un procent de 52% declarând că plănuiesc investiții de 2-10 milioane de euro în următorii trei ani.

De cealaltă parte, 75% dintre românii chestionați consideră că țara lor și-a început deja parcursul de transformare digitală către orașe inteligente, în timp ce 60% au considerat că autoritățile locale din România apreciază soluțiile de tip smart city.

Chiar dacă cele 10 țări se află în faze diferite de implementare a planurilor referitoare la orașele inteligente, experții au evidențiat o „fragmentare a responsabilităților”. Aceasta înseamnă că depășirea obstacolelor necesită adesea intervenții la diferite niveluri administrativ-teritoriale și depășirea provocării unei coordonări complexe multi-organizaționale între consiliile locale, guverne și organisme interguvernamentale, precum Uniunea Europeană”, notează studiul Vodafone – Opinion Matters.

Experții au considerat că printre principalele bariere în calea implementarii soluțiilor de tip smart city se numără lipsa de fonduri, legislația, infrastructura, complexitatea procedurilor de achiziție, lipsa strategiei și a competențelor digitale, precum și preocupările legate de confidențialitate și siguranță.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.