Enter your keyword

post

Studiu Eurostat: România, în top 3 țări din UE cu cea mai mare poluare a aerului în zonele urbane

Media anuală a concentraţiei de particule fine în zonele urbane din Uniunea Europeană a scăzut considerabil în ultimii ani, dar continuă să fie peste nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cea mai mare poluare a aerului din UE o au zonele urbane din Bulgaria, Polonia şi România.


Valorile au ajuns la 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub) în 2019, de la 25 ľg/m3 în 2015, dar cu toate acestea continuă să fie peste nivelul recomandat de OMS, adică o medie anuală de 10ľg/m3, potrivit datelor Eurostat, citate de
 Agerpres.

La nivelul țărilor Uniunii Europene, cea mai mare medie anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 ľg/m3), Polonia (19,3 ľg/m3) şi România (16,4 ľg/m3). La polul opus, concentraţia este cea mai scăzută în zonele urbane din Estonia (4,8 ľg/m3), Finlanda (5,1 ľg/m3) şi Suedia (5,8 ľg/m3).

PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Spre deosebire de PM10 (adică particule cu o dimensiune de 10 microni), particulele PM2,5 pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni, mai scrie sursa citată.

Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial. Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India).

Ambasada Sustenabilității în România, alături de peste alte 40 de ONG-uri, a lansat către clasa politică o scrisoare deschisă în care solicită planuri concrete pentru combaterea poluării aerului. Aflați mai multe detalii aici: https://b20aer.ro/

Citiți și: 

Sondaj: Poluarea aerului, cea mai importantă problemă de mediu, consideră jumătate dintre români

Studiu: Poluarea aerului provoacă 8,8 milioane de decese premature în fiecare an

România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București

Unul din opt decese din Europa are printre cauze poluarea