Statele membre UE ajung la un compromis cu privire la lupta împotriva crizei climatice, după 16 ore de negocieri
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord de compromis cu privire la calendarul acțiunilor necesare în lupta cu criza climatică, iar printre principalele concluzii se remarcă menținerea anului 2035 ca moment în care se interzic vânzările de vehicule pe combustibili fosili, potrivit The Guardian.

Foto: Alexandre Lallemand/Unsplash
Acordul a venit după 16 ore de negocieri, însă în final miniștrii de Mediu din cele 27 state membre au reușit să ajungă la un numitor comun pe cinci inițiative legislative diferite, care fac parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri gândit pentru următorii zece ani.
„Criza climatică și consecințele sale sunt clare, iar adoptarea acestor politici publice este inevitabilă”, a declarat Frans Timmermans, cel care conduce politicile publice pe teme climatice la nivelul UE.
Anterior, presa internațională a relatat că România, Italia, Portugalia, Slovacia și Bulgaria au încercat să obțină o amânare cu cinci ani a termenului la care intră în vigoare interdicția asupra vânzării de automobile care funcționează pe bază de combustibili fosili.
Acum, toate statele membre au fost de acord cu o propunere de compromis venită din partea Germaniei – cea mai mare piață auto din Europa – conform căreia borna 2035 rămâne în picioare, însă Bruxellesul va reanaliza în 2026 dacă vehiculele hibride și cele pe bază de combustibili alternativi intră sub această interdicție sau vor fi permise.
Timmermans a explicat că Bruxellesul rămâne deschis la această posibilitate, dar a subliniat că astăzi vehiculele hibride nu vin cu o reducere suficient de mare a emisiilor de carbon, iar cele pe combustibili alternativi sunt prea scumpe pentru a fi accesibile în sens larg.
No Comments