Enter your keyword

post

Sondaj World Vision România: Jumătate dintre profesorii din mediul rural spun că elevii lor au pierdut din materie în pandemie

Pierderile de învățare ale elevilor din mediul rural acumulate în perioada în care școala s-a desfășurat online sunt majore și necesită intervenție imediată prin sprijinirea recuperării materiei, arată un sondaj efectuat de Fundaţia World Vision România efectuat în perioada 5-12 februarie 2021 în 74 de unități de învățământ din 14 judeţe din mediul rural.

Sondajul a fost efectuat în contextul redeschiderii şcolilor şi al publicării Ordinului 300 din 19 februarie 2021 care reglementează educaţia remedială.

În total, 46% dintre profesorii intervievați au apreciat că elevii lor au pierdut între 11% și 45% din materia care trebuia asimilată. Pe o scală a severității pierderilor de învățare, 17% dintre cadrele didactice au afirmat că elevii au pierdut între 11% și 20% din materie, în timp ce 19% au indicat o pondere de 21-30%, iar unu din zece profesori a indicat pierderi de învățare grave, de la 46% la 80 % din materie. Pe de altă parte, 30% dintre respondenți au afirmat că pierderile de învățare sunt relativ mici, de până la 10% din materie.

copii masca scoala

Foto: World Vision Romania (Facebook)

Situația este reflectată de evoluția notelor elevilor în perioada în care școala s-a desfășurat online (octombrie-decembrie 2020) comparativ cu cea anterioară: 54% dintre profesori au declarat că notele copiilor nu au suferit modificări semnificative, însă 31% au afirmat că acestea au scăzut.

În acest context, o treime dintre profesorii chestionați au declarat că au mare nevoie de pregătire pentru integrarea noțiunilor de educație remedială, în timp ce un număr egal dintre aceștia se consideră pregătiți. O pondere dublă, de 63%, afirmă că este necesar un ghid standardizat pentru educație remedială.

În ceea ce privește educația digitală, 80% au nevoie de formare în acest domeniu, iar 77% vor un ghid standardizat pentru a preda și a evalua elevii online.

Peste 60% dintre profesori consideră că au nevoie de adaptarea programelor și a materialelor de predare.

World Vision România va sprijini profesorii, elevii şi părinţii din cele peste 400 de şcoli din mediul rural unde activează pentru a putea evalua copiii, a identifica lacunele acumulate în această perioadă şi a recupera materia pierdută într-un mod cât mai eficient.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Pe de altă parte, profesorii înșiși spun că impactul pandemiei nu se reduce doar la pierderile de învățare. „Elevii au pierdut considerabil”, afirmă unul dintre profesorii respondenți. „Acest lucru nu se poate vedea imediat, ci se va descoperi în timp, privit atât din punct de vedere cognitiv, cât mai ales emoțional. Subliniez acest ultim aspect deoarece la baza tuturor proceselor de învățare stă cunoașterea de sine, un echilibru emoțional pe care de cele mai multe ori nu îl formăm acasă, ci la școală, cu un cadru didactic competent. Consider că elevii vor avea nevoie de un program de remediere. Un astfel de program are un impact semnificativ în viața școlară, având ca obiectiv schimbarea atitudinii față de fiecare copil, educația remedială fiind necesară atât la nivel de grup, cât și la nivel individual.”

În ceea ce privește resursele materiale, 39% dintre respondenți au menționat nevoia de materiale igienico-sanitare, 30% de materiale de protecție (măști etc.), 14% au semnalat limitarea indusă de spațiile restrânse care nu permit distanțarea fizică, iar 9% au indicat nevoia de responsabilizare a personalului și elevilor (pentru a se respecta regulile de protecție sanitară).