Orașele de cherestea ar putea duce la reducerea emisiilor totale de dioxid de carbon cu 100 de miliarde de tone până în 2100
Construirea locuințelor urbane din lemn în loc de ciment și oțel ar putea asigura 10% din reducerea emisiilor de dioxid de carbon necesară la nivel mondial pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, potrivit unui studiu realizat de Postdam Institute for Climate Impact Research, citat de The Guardian.

Foto: Cezar Sampaio/Unsplash
Schimbarea practicilor din construcții în această direcție ar necesita plantarea a 149 de milioane de hectare noi de pădure, precum și o majorare a exploatărilor din pădurile naturale care nu sunt protejate, fără a afecta însă terenurile agricole, după cum arată autorii studiului.
Aceștia susțin că dacă 90% noua populație urbană la nivel mondial ar fi acomodată în clădiri de dimensiune medie realizate din lemn, asta ar putea preveni 106 de miliarde de tone de dioxid de carbon până în 2100.
„Mai mult de jumătate din populația lumii locuiește astăzi în orașe, iar până în anul 2100 procentul acestora ar putea crește semnificativ. Asta înseamnă că vor apărea tot mai multe locuințe de oțel și beton, care vor genera o amprentă de carbon semnificativă. Dar există o alternativă. Putem acomoda noua populație urbană în clădiri fabricate din lemn cu o dimensiune de 4-12 etaje”, a declarat Abhijeet Mishra, autorul principal al studiului.
No Comments