ONU declară stare de urgență a oceanelor și cere ca guvernele să ia măsuri mai curajoase
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat că lumea este în mijlocul unei „stări de urgență a oceanelor” și a făcut apel la guvernele din întreaga lume să facă eforturi mai puternice pentru a restabili sănătatea oceanelor, potrivit The Guardian.

Foto: Naja Bertolt Jensen/Unsplash
„Din păcate, ne-am comportat de parcă oceanele ni se cuvin, iar astăzi ne confruntăm cu ceea ce aș putea numi o stare de urgență a oceanelor”, a declarat Antonio Guterres în cadrul conferinței de profil organizată de ONU în Portugalia, unde participă lideri globali și șefi de stat din 20 de țări.
Guterres a declarat că „egoismul” unor națiuni au afectat eforturile globale de a încheia un mult-așteptat tratat care să protejeze oceanele lumii. În martie, statele membre ONU au fost criticate de oamenii de știință și de activiștii de mediu pentru că nu au reușit să ajungă la un consens pentru protejarea așa-numitei mări libere în fața exploatărilor.
Creșterea nivelului mării, încălzirea oceanelor, acidificarea oceanelor și emisiile de gaze cu efect de seră au ajuns toate la niveluri record în 2021, conform unui raport al Organizației Mondiale de Meteorologice. Mai multe state se confruntă cu inundații în acest context, ceea ce duce la poluare și perturbarea ecosistemelor.
La nivelul oceanelor se poate observa o creștere a poluării și un declin în rândul speciilor marine, întrucât unele dintre ele au scăzut chiar și cu 70% în ultimii 50 de ani.
Totodată, aproape 80% din apele uzate la nivel global se revarsă în mări și oceane fără a fi tratate, în timp ce 8 tone de plastic intră în oceanele lumii în fiecare an.
„Fără acțiuni hotărâte am putea ajunge în situația în care să avem mai mult plastic decât pește în ocean până în 2050. (…) Nu putem avea o planetă sănătoasă fără să avem un ocean sănătos”.
No Comments