fbpx

Enter your keyword

post

Morile Banatului, un nou proiect al Asociației Acasă în Banat

Morile Banatului, un nou proiect al Asociației Acasă în Banat

Județul Timiș are un bogat patrimoniu industrial care așteaptă să fie pus în valoare. Morile de măcinat cereale sunt o parte importantă a acestui patrimoniu iar Asociația Acasă în Banat și-a propus să le inventarieze, reușind să identifice, în numai trei luni, nu mai puțin de 85 de mori, multe cu valoare istorică ridicată.

În cadrul proiectului „Morile Banatului, patrimoniul industrial din județul Timiș”, în perioada septembrie – noiembrie 2021, echipa Asociației Acasă în Banat a realizat o amplă cercetare pe teren pentru identificarea tuturor morilor de cereale existente în județul Timiș, atât cele care sunt încă în funcțiune, cât și cele care sunt abandonate sau și-au schimbat destinația. Cele 85 de mori au fost localizate GPS, au fost fotografiate și au fost incluse într-o bază de date pusă gratuit la dispoziția publicului, online.

În plus a fost desfășurată și o cercetare legată de istoricul acestor clădiri, în arhive, documente și monografii, precum și la fața locului, acolo unde a fost posibilă colectarea unor mărturii prin viu grai de la proprietari, localnici sau de la cei care au condus sau au lucrat în vechile mori.

 „Acum un secol, peisajul Banatului era foarte diferit. Existau mori de vânt, mori pe apă, mori plutitoare pe Mureș, mori cu cai, mori industriale, cu abur etc. Evoluția tehnologică a făcut ca cele mai multe să dispară, însă chiar și așa, s-au păstrat până astăzi foarte multe clădiri și instalații industriale originale. Și mai surprinzător este că din 85 de mori identificate, 14 încă mai funcționează, unele cu instalații vechi de aproape 100 de ani. Considerăm că aceste mori de cereale reprezintă un patrimoniu inestimabil pentru județul Timiș, ce merită protejat și valorificat”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Una dintre cele 14 mori în funcțiune este Moara de la Balinț, o moară pe apă construită la începutul secolului trecut. Moara este singura rămasă în județul Timiș care folosește puterea apei. E fost restaurată de către familia Meszaros și macină acum făină de cea mai bună calitate.

„Din punct de vedere turistic, proiectul realizat de Asociația Acasă în Banat este imediat valorificabil, iar Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului în județul Timiș în colaborare cu proprietarii morii din Balinț vor crea și promova un Program de vizite și activități adiacente obiectivului de pe malul Begăi. Acest program va fi pus la dispoziția ghizilor de turism și al agențiilor de incoming din regiune. De asemenea, în perioada următoare, pe baza datelor adunate de Asociația Acasă în Banat și în colaborare cu aceasta, Turism Timiș intenționează să contribuie la dezvoltarea turismului industrial în Timiș prin valorificarea patrimoniului mulinologic documentat acum și să creeze un Traseu al morilor de cereale din Timiș – marcat și promovat apoi în legătură cu Traseul morilor de apă din Caraș Severin, în vederea dezvoltării unor produse turistice regionale” – Delia Barbu, director Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului Timiș.

Despre Moara de la Balinț

Moara de la Balinț va fi introdusă în circuit turistic și va putea fi vizitată începând din 30 aprilie 2022, în fiecare sâmbătă, între orele 10.00-15.00, când turiștii vor avea posibilitatea să efectueze tururi ghidate de proprietari în interiorul morii, iar apoi să poposească pentru o gustare la restaurantul de lângă locație. Vizitatorii vor putea vedea cum funcționează instalațiile și vor putea achiziționa și făină măcinată aici, iar cei care iubesc drumețiile vor putea parcurge și un scurt traseu pe malurile Begăi, până la barajul ridicat pentru acest important obiectiv.

Grupurile de peste 8 persoane se pot programa și în alte zile ale săptămânii la numărul de telefon 0768 159080.

„Morile Banatului, patrimoniul industrial din județul Timiș” este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul de finanțare Tim Cultura 2021. Toate datele despre morile din Timiș vor fi disponibile și online pe site-ul www.acasainbanat.ro/morile-banatului