Ministrul Mediului, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului: „Este nevoie să acționăm urgent la nivel global pentru protejarea planetei”
Criza climatică cere acțiuni urgente la nivel global pentru protejarea planetei, iar oamenii trebuie să trăiască mai sustenabil, în armonie cu natura, a explicat Tanczos Barna, ministrul Mediului, într-o postare de Facebook, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

Foto: Dave Robinson/Unsplash
„Trebuie să manifestăm mai multă bunătate față de semenii noștri dar și față de mediul înconjurător. Tema din acest an a Zilei mondiale a mediului, <<Un singur Pământ>>, subliniază nevoia unui mod de viață sustenabil în armonie cu natura și ne transmite că este nevoie să acționăm urgent, la nivel global pentru protejarea planetei”.
El a mai spus că lipsa păcii afectează atât oamenii, cât și natura, iar războiul din Ucraina generează o „poluare inimaginabilă a mediului”, întrucât mor delfini în Marea Neagră, ard combinate chimice și „nu trece săptămână fără vești îngrijorătoare” cu privire la centralele nucleare.
„Îmi doresc ca omenirea să înțeleagă că este inadmisibil ca în timp ce investițiile uriașe în tehnică militară sunt în continuare o prioritate, finanțările pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice stagnează sau sunt chiar inexistente în multe țări și continente”.
Ministrul de resort a făcut și câteva declarații controversate de Ziua Mondială a Mediului, potrivit Digi24. Barna a contestat ideea că în România dispar peste trei hectare de pădure în fiecare oră. El sune că în țara noastră nu mai există defrișări masive.
„Am rugat și ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă, ilegală, de zeci sau sute de hectare. Asemenea fapte nu se mai comit, pentru că măsurile luate de Parlament – legislația înăsprită, pedepsele majorate, incriminarea acestor tăieri și introducerea SUMAL 2, împreună au stopat un fenomen care a caracterizat România acum 5 sau 10 ani. Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal, și de unde hoții mai încearcă să suplimenteze cantitățile tăiate și să transporte pe drumurile publice”.
No Comments