fbpx

Enter your keyword

post

Ghid privind raportarea ESG, lansat de Bursa de Valori București cu sprijinul BERD

Ghid privind raportarea ESG, lansat de Bursa de Valori București cu sprijinul BERD

Bursa de Valori București (BVB) a publicat primul său ghid de raportare potrivit standardelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) pentru companiile listate, ghid dezvoltat cu asistență tehnica a Băncii Europene pentru Reconstructie și Dezvoltare (BERD).

Ghidul oferă îndrumare pentru  raportarea sustenabilității corporative a emitenților pentru a răspunde așteptărilor ESG ale investitorilor. In 2021, BERD a investit 546 milioane de euro în România, totalul investițiilor în țara noastră depășind 9,5 miliarde de euro.

Trecerea către un capital verde și durabil depinde esențial de date suplimentare și detaliate despre activitățile ESG care să ajute investitorii în luarea deciziilor. Astfel, raportarea a devenit un instrument cheie pentru masurarea modului în care companiile gestionează riscurile de climă și sustenabilitate. Implementarea de măsuri pentru atenuarea provocărilor globale precum schimbarea climatică, riscurile lanțului de aprovizionare sau dispariția biodiversitatii nu a fost niciodată mai critică.

Ghidul de raportare ESG pentru emitenți a fost realizat împreuna cu firma de consultanță în sustenabilitate Steward Redqueen, cu scopul de a fi un instrument esențial pentru companiile determinate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în România. Liniile directoare oferă  informatii clare și comparabile investitorilor, asigurând o platformă necesară pentru alinierea la viitoarele cerințe de raportare UE, în temeiul Regulamentului privind publicarea de informații cu referire la finanțarea durabilă (SFDR) și al Directivei privind raportarea sustenabilitatii corporative (CSRD).

„Astăzi, mai mult ca oricand, Bursa de Valori București, la fel ca toate bursele de valori din întreaga lume trebuie sa se alinieze la trendul mondial în care criteriile legate de ESG contează din ce în ce mai mult în deciziile de alocare a capitalului de către investitori. Lansarea Ghidului privind raportarea ESG împreună cu partenerii noștri de la BERD și compania de consultanță specializată în sustenabilitate, Steward Redqueen, reprezintă un pas înainte în asumarea angajamentului nostru de a încuraja dezvoltarea finanțărilor responsabile și a produselor financiare sustenabile. Progresele realizate în ultimiii ani de piața de capital din România demonstrează potențialul ridicat al acesteia. În mod sigur, îmbunătățirea raportarilor pe tema ESG ale companiilor listate la bursă, la care va contribui și acest ghid, va susține tranziția economiei României spre o economie verde”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Bursa de Valori București a lansat în anul 2020 primul proiect ESG pe piața locală de capital cu scopul de a promova investițiile responsabile și de a evidenția importanța standardelor ESG în rândul participanților la piața. Bursa de Valori București a lansat la începutul anului  primele scoruri ESG pentru nouă dintre companiile listate la bursă. Prin lansarea Ghidului privind raportarea ESG, Bursa de Valori București continua inițiativele de  susținere a implementării standardelor ESG la nivel local, asigurând suport emitenților locali pentru implementarea acestor standarde în rapoartele proprii. Ghidul oferă companiilor listate la bursă informații valoroase cu scopul de a le ghida demersurile în vederea alinierii la așteptările investitorilor și partenerilor lor în materie de raportare ESG. Le mulțumim partenerilor noștri de la BERD și companiei de consultanta specializata in sustenabilitate, Steward Redqueen pentru sprijinul oferit în realizarea acestui ghid care este cu siguranță o resursă practică și coerentă menită să susțină emitenții de la Bursa de Valori București”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori București.

„Suntem determinați să continuăm demersurile de sprijinire a țării în tranziția sa către o economie cu emisii de carbon scăzute și reziliență la schimbările climatice, în conformitate cu agenda UE pentru finanțarea sustenabilă. În 2021, 83% din investițiile noastre din România au fost în concordanță cu „Abordarea noastra pentru o tranziție către o economie verde” și continuăm să adaptăm modelul nostru unic de business, care combină investițiile, dialogul politic și consultanța pentru a promova tranziția ecologica. Expertiza partenerului nostru, BVB, în dezvoltarea Ghidului privind raportarea ESG dedicat companiilor listate a fost cheia succesului acestei abordări”, a declarat Harry Boyd-Carpenter, EBRD, Managing Director, Climate Strategy & Delivery.

BVB are un rol semnificativ în fluidizarea fluxului de informații ESG între companii si investitori, prin asigurarea transparenței, oferirea de suport, servicii și cresterea constientizarii în randul clientilor și stakeholderilor.

În 2021, BERD a investit 546 milioane de euro în România. De la începutul cooperării, in 1993, BERD a investit în România peste 9,5 miliarde EUR în cadrul a 485 de proiecte, mobilizand astfel resurse financiare semnificative.

Ghidul privind raportarea ESG este disponibil pe website-ul BVB: http://www.bvb.ro/ și poate fi descărcat de la acest link.