Enter your keyword

post

Sustainability Talks #20 „CSR la romani – intre darnicie si responsabilitate”

Sustainability Talks #20 „CSR la romani – intre darnicie si responsabilitate”

Miercuri, 10 aprilie 2019, am organizat dezbaterea „CSR la romani – intre darnicie si responsabilitate” moderata de Liviu Mihaiu (Presedinte al asociatiei Salvati Dunarea si Delta). Invitatii speciali au fost: Dumitru Bortun (Prof. Univ. Dr. SNSPA) si Andrei Bortun (CEO The Institute).

Rezumat video:

Video integral:

Evenimentul a fost deschis de Dragos Tuta (Initiator al Ambasadei Sustenabilitatii, foto dreapta): „Obiectivul intalnirilor informale CSR Think Tank este stimularea colaborarii intre mediul privat, academic, guvernamental si societatea civila. Ce avem de facut astfel incat generatiile viitoare sa beneficieze de o calitate a vietii similara cu a noastra, ba chiar sa aiba o viata mai buna.”

Premisa discutiilor a fost implicarea companiilor private in acest efort. Ce este mai important pentru o companie privata: sa fie darnica fata de societate prin acte de filantropie sau sa fie responsabila in activitatea ei fata de mediul inconjurator, economie si societate in ansamblu?

Profesorul universitar Dumitru Bortun (foto stanga) a ajutat participantii sa inteleaga contextul istoric al comportamentului filantropic atat din perspectiva cetatenilor, cat si din perspectiva oamenilor de afaceri sau a companiilor private.

Acesta a definit filantropia pornind de la provenienta etimologica la transformarea religioasa si culturala ale actelor filantropice in lume. De asemenea, a prezentat rolul mediului de afaceri in sustenabilitatea comunitatilor din care fac parte si cele 5 stadii de maturitate, conform lui Simon Zadek, prin care trec companiile in calitatea lor de “cetateni” corporativi responsabili.

Moderatorul Liviu Mihaiu (foto stanga) a condus discutia catre comportamentul companiilor din Romania in ultimii 20 de ani. Atat invitatii, cat si publicul prezent in sala, au mentionat diferenta dintre politicile de responsabilitate corporativa ale companiilor din tara noastra si ale celor din vestul Europei.

Andrei Bortun (foto dreapta) a realizat o „fotografie” a momentului actual: „Exista o lipsa de responsabilitate cronica in ce vreti dumneavoastra: administratie publica, comunitati, societate [..] si vine zona corporativa, care imprumuta acest discurs al responsabilitatii sociale, iar noi acum la (doar) 30 de ani [..] ne suparam. Pe cine? Pe singurii care isi propun sa faca ceva, intr-o masura si fac, unii mai bine, unii mai prost.”

Invitatii speciali, alaturi de publicul din sala, au concluzionat ca asteptarile de la mediul de afaceri din Romania trebuie sa fie realiste. Desi exista o diferenta semnificativa fata de companiile din vestul Europei, in tara noastra, domeniul se profesionalizeaza, iar tendintele sunt optimiste. Cu toate acestea, este important ca societatea civila si publicul larg sa fie implicate iar, atunci cand e cazul, sa amendeze acele gesturi de iresponsabilitate din partea companiilor imorale. Nu in ultimul rand, s-a mentionat ca societatea trebuie sa sustina si sa incurajeze companiile care adopta un model de afaceri sustenabil.

Discutiile s-au desfasurat in cadrul celei de-a XX-a editii a intalnirilor CSR Think Tank initiate si gazduite de Ambasada Sustenabilitatii inca din 2016. La dezbatere au participat peste 40 de lideri de opinie ai mediului privat, societatii civile, mediului academic si institutii publice din Romania.

Data10 aprilie
Ora19:00 - 22:00
OrganizatorAmbasada Sustenabilitatii
Participanti56
AdresaStr. Sperantei nr. 42, sector 2
Rezumat VideoDisponibil aici
Video integralDisponibil aici
Album fotoDisponibil aici

Obiectivele de Dezvoltare Durabila abordate pe parcursul dezbaterii:

10x10_SDG icons-individual-ENG-cmyk copy

Widget not in any sidebars

Unde ne gasesti: 

Galerie Foto