fbpx

Enter your keyword

post

Sustainability Talks #21 „Concuram sau colaboram pentru sustenabilitate”

Sustainability Talks #21 „Concuram sau colaboram pentru sustenabilitate”

Am organizat marti, 23 aprilie, la sediul Ambasadei Sustenabilitatii in Romania, dezbaterea cu tema „Concuram sau colaboram pentru sustenabilitate?”

Alaturi de noi i-am avut pe Valer Hancas, Corporate Affairs & Communications Manager Kaufland Romania, pe Cristina Hanganu, Communication & CSR Director Lidl Romania, si pe Bogdan Arnautu, Manager de Comunicare, HeidelbergCement Romania.

Moderatorul discutiilor a fost Liviu Mihaiu, presedinte al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta. Acesta a dat startul discutiilor pornind de la o pilda privind colaborarea: „Incep prin a va prezenta o filosofie despre care o sa discutam in seara asta, filosofia Ubuntu, care descrie o comunitate care colaboreaza perfect. Povestea pleaca de la un antropolog care a oferit un cos cu fructe unei comunitati de copii si le-a zis <care ajunge primul, primeste cosul>, apropo de concurenta, ca sa facem o paralela cu ce discutam in seara asta. Toti copiii s-au luat de mana si au ajuns impreuna in acelasi timp la cos. Intrebati de ce au facut acest lucru, copiii au raspuns: how can one of us be happy if all the other ones are sad?”

Plecand de la aceasta anecdota, invitatii au fost rugati sa raspunda intrebarii „Cand concuram si cand colaboram?”

Cristina Hanganu: Sustenabilitatea este o zona non-combat

Cele mai mari beneficii privind sustenabilitatea pot fi obtinute numai prin colaborare, a argumentat Cristina Hanganu.

„Suntem concurenti pe piata, ne batem pentru cosul zilnic de cumparaturi al clientului. In zona de sustenabilitate este cu totul altceva. (…) Stim cu totii ca nu exista o planeta B. Atunci cum am putea sa fim concurenti in zona de sustenabilitate daca traim cu totii pe aceeasi planeta? Daca mediul este distrus, societatea este in deriva (…) afacerile noastre ar fi distruse, noi nu vom avea surse de venit, nu vom avea materii prime”.

„E foarte greu sa ajungi in zona asta in care <concuram pe piata, dar in zona de sustenabilitate sa colaboram>. (…) Noi suntem concurenti pe piata, insa aici este vorba de cu totul altceva; am avut o discutie cu Valer in care am discutat daca zona de sustenabilitate este non-combat. Dupa cum vedeti, am cazut de acord”.

Bogdan Arnautu: Ne intalnim regulat cu membrii comunitatii

Intrebat de invitati, Bogdan Arnautu a vorbit despre unul dintre proiectele de impact pentru compania sa, cel de consultare a stakeholderilor din zonele unde compania are activitati economice. „Ne uitam la impactul pe care il avem, ne intalnim in mod regulat cu membrii comunitatii si discutam probleme relevante pentru ei si oportunitati, acesta este unul dintre proiectele de suflet ale noastre”.

Valer Hancas: Concurenta este o provocare pozitiva

Sustenabilitatea nu e ieftina si nu poate fi pusa in practica fara profit, a argumentat Valer Hancas „Targetul unui business trebuie sa fie profitul. Ulterior, intervine cultura de sustenabilitate (…) Si pornind de la premisa prezentata de Liviu, trebuie sa avem o viziune larga despre degradarea conditiilor de mediu – implicarea in sustenabilitate trebuie sa difere de la regiune la regiune.

Pentru Romania, am putea sa definim cateva paliere de discutie: educatie, sanatate, cultura si mai putem adauga. Colaborare sau nu? Insusi faptul ca suntem aici in aceasta seara arata faptul ca exista colaborare. Iar concurenta este o provocare pozitiva si trebuie sa existe pentru a motiva companiile sa intervina acolo unde este nevoie”.

Invitatii speciali, alaturi de publicul prezent, au concluzionat ca este „datoria morala” a companiilor de a fi unite in privinta sustenabilitatii. Desi companiile si-au luat angajamente in acest sens, iar guvernele fac deja pasi catre o dezvoltare sustenabila, primele decizii ce trebuie luate in aceasta directie trebuie sa vina din interiorul companiilor care isi doresc sa fie transparente si sa ia masuri pentru reducerea impactului asupra mediului.

Discutiile s-au desfasurat in cadrul celei de-a XXI-a editii a intalnirilor CSR Think Tank initiate si gazduite de Ambasada Sustenabilitatii inca din 2016. La dezbatere au participat peste 40 de lideri de opinie ai mediului privat, societatii civile, mediului academic si institutii publice din Romania.

Data23 aprilie
Ora19:00 - 22:00
OrganizatorAmbasada Sustenabilitatii
Participanti48
AdresaStr. Sperantei nr. 42, sector 2
VideoDisponibil aici
Album fotoDisponibil aici

Obiectivele de Dezvoltare Durabila abordate pe parcursul dezbaterii:

10x10_SDG icons-individual-ENG-cmyk copy
10x10_SDG icons-individual-ENG-cmyk copy

[do_widget id=g5plus-posts-2]

[do_widget id=categories-2]

Unde ne gasesti: 

Galerie Foto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.