Enter your keyword

post

Avertisment: Inegalitatea se adâncește la nivel global din cauza multitudinii de crize suprapuse, iar evoluția este una periculoasă

Umanitatea se confruntă cu o „furtună perfectă” de crize, care adâncește inegalitatea nord-sud, iar evoluția nu este doar „inacceptabilă din punct de vedere moral”, ci și periculoasă, amenințând pacea și securitatea într-o lume aflată deja în conflict, după cum avertizează Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, citat de The Guardian.

Foto: Tom Parsons/Unsplash

Crizele de natură alimentară, energetică și financiară declanșate sau accentuate de războiul din Ucraina au lovit țările lumii într-un moment în care acestea încă resimțeau efectele pandemiei și se luptau cu criza climatică. Această suprapunere a crizelor a dus la inversarea unui trend de convergență între țările dezvoltate și cele aflate în curs de dezvoltare, potrivit șefului ONU.

„Inegalitățile sunt în creștere în interiorul țărilor, dar acum se manifestă într-un mod inacceptabil între nord și sud, ceea ce creează diviziuni ce se pot dovedi periculoasă din punctul de vedere al păcii și securității. (…) Este îngrijorător că trecem printr-o furtună perfectă. Pentru că toate crizele contribuie la creșterea dramatică a inegalității în lume și la o deteriorare serioasă a condițiilor de trai ale celor mai vulnerabile categorii de populație”.

Recent, conducerea World Food Programme din cadrul ONU a avertizat că zeci de țări dependente de grâul rusesc sau ucrainean ar putea să se confrunte cu proteste, revolte sau violență pe măsură ce prețurile alimentelor cresc la nivel global. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.