Adina Feclist, Continuous Improvement Specialist & Logistic Analyst, Schneider Electric: „O creștere economică sustenabilă se poate realiza doar cu mecanisme responsabile. Spunem asta și din perspectiva cheltuirii fondului de solidaritate (handicap) pe care companiile îl datorează lunar bugetului de stat. Credem și milităm într-o creștere a gradului de responsabilizare în acest sens. ”
- Cum au evoluat investițiile în sustenabilitate ale companiei pe parcursul anului trecut? Care este valoarea acestora și către ce tipuri de proiecte s-au îndreptat investițiile?
Am continuat să investim în sustenabilitate și reziliență pentru a crea un lanț valoric mai sustenabil în parteneriat cu furnizorii și clienții noștri care au adoptat la rândul lor metodele de agilitate și eficiență îndrumate.
Ne-am ajutat furnizorii să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 10% prin programul nostru Zero Carbon Project.
Am reușit să atingem un procent de 100% carton reciclat folosit în centrele noastre de distribuție din India, China și Europa.
Am reușit să introducem pe piață prima soluție de management al energiei casnice produse din plastic reciclat din apele oceanelor (CES Las Vegas ).
Ne-am adăugat în portofoliu încă două entități de producție Schneider Electric dintr-un total de 6 construite, recunoscute oficial de către World Economic Forum anul acesta, pentru bunele practici în domeniul sustenabilității.
- Care sunt obiectivele strategiei de sustenabilitate ale organizației si care sunt cele mai mari 3 obstacole și oportunități în procesul de implementare a strategiei.
Obiective:
Acționăm pentru reducerea dioxidului de carbon, investind și dezvoltând continuu soluții inovatoare care oferă o decarbonizare imediată și de durată, în conformitate cu angajamentul nostru de carbon.
Suntem eficienți cu resursele comportându-ne în mod responsabil și profitând la maximum de tehnologia digitală pentru a ne conserva planeta.
Ne ridicam la înălțimea principiilor noastre de încredere, susținându-ne pe noi înșine și pe toți cei din jurul nostru la standarde înalte sociale, de guvernanță și etice.
Creăm oportunități egale, asigurându-ne că toți angajații sunt apreciați în mod unic și lucrează într-un mediu incluziv pentru a se dezvolta și a contribui cel mai bine.
Valorificăm puterea tuturor generațiilor prin promovarea învățării, perfecționării și dezvoltării pentru fiecare generație, deschizând calea pentru următoarea generație.
Împuternicim comunitățile locale prin promovarea inițiativelor locale și permițând indivizilor și partenerilor să facă din sustenabilitate o realitate pentru toți.
Obstacole: Criza energetică, povocările din lanțul de aprovizionare și complexitatea business-ului
Criza energetică de astăzi, împreună cu toate celelalte provocări cu care se confruntă lumea noastră, ne-au plasat într-un moment unic al istoriei, un veritabil punct de inflexiune. Pentru prima dată, obiectivul pe termen lung al neutralității carbonului este aliniat cu obiectivul pe termen scurt al tranziției energetice pentru reziliența și securitatea energetică. Acest lucru înseamnă că lumea noastră accelerează către un viitor mult mai digital și mult mai electric – două domenii în care ne-am construit expertiza.
Provocarile din întreg lanțul de aprovizionare, cum ar fi lipsa componentelor electronice, tensiunile geopolitice care duc la un tranzit mai greoi, un necesar neuniform al pieței, evenimente meteorologice extreme, au făcut ca ultimii ani să fie cei mai intensivi din punct de vedere al factorilor perturbatori pentru lanțurile de aprovizionare. Ca să putem face față tuturor acestor situații, am avut nevoie de o colaborare mult mai strânsă între toate departamentele implicate și a trebuit să mărim viteza de reacție, să fim mai agili, iar digitizarea să ne guverneze modul de lucru.
O altă provocare este complexitatea noastră – trebuie să dublăm simplificarea. Complexitatea noastră înseamnă că provocările cu care ne confruntăm – la fel ca mulți dintre concurenții nostri – sunt agravate. Ea ne încetinește și avem nevoie de o concentrare completă pentru a face ceea ce trebuie făcut în acest efort.
Oportunitati :
Actuala criză energetică nu face decât să întărească faptul că gazul nu este o energie a viitorului și trebuie să electrificam totul, rapid. Această transformare este o demonstrație excelentă a importanței rolului nostru în această tranziție și a modului în care măsurile îndrăznețe ale clienților noștri vor da roade pe mai departe. Prin această transformare, se vor obține nu doar rezultate durabile, ci și o mai mare rezistență energetică.
Digitizarea aduce și ea noi oportunități de extindere a business-ului, câmpul de expunere este mult mai mare și mai accesibil tuturor, de la configuratoare on-line ale produselor și până la o transparență totală a datelor de livrare și a disponibilității produselor.
Prin simplificarea și eficientizarea proceselor noastre ne îndreptăm în cât mai multe activități spre Inteligența artificială. Lumea se schimbă rapid și nu ne putem baza pe datele din trecut pentru a prezice viitorul. Avem nevoie de analize de date în timp real pentru a face o planificare avansată a scenariilor, anticipând atât întreruperile de curent la scară largă, cât și riscurile de zi cu zi, într-o rețea globală mare, de furnizori, parteneri și clienți.
- Cum vă pregătiți să răspundeți noilor cerințe privind raportarea de sustenabilitate impuse de noua directivă de raportare a sustenabilității corporative (CSRD)?
Monitorizăm subiectul. Momentan nu avem vizibilitate asupra cerințelor de raportare finală (iunie 2023), ci doar asupra proiectelor. Directiva va avea un impact numai asupra companiilor și este relativ aliniată cu practica noastră existentă. Cu toate acestea, ne putem aștepta la cerințe de raportare mai stricte la nivel de grup cu privire la circularitate, de exemplu, conținutul reciclat al produselor, reciclabilitatea produselor, procentul de produse reciclate efectiv etc. Lucrăm îndeaproape cu echipa de mediu globală pentru a pregăti Schneider Electric conform cerințelor (raportul FY2024 publicat T1 2025).
- Care considerați că vor fi cele mai presante provocări la care compania va trebui să găsească soluții în 2023, pentru a-și menține performanța economică și atinge totodată, obiectivele de sustenabilitate? (de exemplu, instabilitatea economică / geopolitică, prețurile la energie, schimbarile climatice, resurse naturale limitate, achiziția și retenția de talente, aspecte legate de lanțul de aprovizionare, conflictele globale, etc)
Din punctul nostru de vedere, instabilitatea economică / geopolitică și aspectele legate de lanțul de aprovizionare vor fi provocări care se vor prelungi și în 2023 – provocări la care s-au găsit deja soluții pe care le vom îmbunătăți constant. Urmărim creșterea profitabilă, eficientizarea proceselor, creșterea încrederii partenerilor noștri și menținerea standardelor de calitate.
- Cum ați caracteriza pe scurt tranziția de la business as usual la business sustenabil în industria dumneavoastră?
Tranziția de la business as usual la business sustenabil constă în reevaluarea randamentelor de bază și de top ale companiei. Sustenabilitatea a apărut ca un ingredient necesar și important pentru definirea succesului pe termen lung al unei companii. De fapt, sustenabilitatea a evoluat de la simpla „decizie corectă de business” la „decizia corectă de business pentru a crește”. Sustenabilitatea și-a dovedit contribuția majoră la inovarea organizațională și tehnologică. Durabilitatea servește ca o lentilă prin care liderii de afaceri sunt capabili să identifice oportunități care altfel ar fi fost ratate — pentru a reduce costurile, a reduce riscurile și a genera mai multe venituri.