8 sfaturi pentru un Paște mai sustenabil
Paștele, una dintre cele mai așteptate sărbători, reprezintă un prilej de a găti rețete tradiționale și de a ne strânge alături de cei dragi în jurul unei mese îmbelșugate. Însă aceste tradiții înseamnă uneori și excese ale noastre și modalități de consum nesănătoase pentru noi, familia noastră și mediul înconjurător.
Am pregătit pentru voi opt sfaturi care vă pot ajuta să sărbătoriți Paștele într-un mod mai sustenabil. Acțiunile noastre mici, dar aplicate de cât mai mulți, pot avea un efect pozitiv asupra planetei.
Cumpără ouă de la producători locali, ecologice sau free-range
În fiecare an, de Paște, majoritatea românilor păstrează tradiția de a înroși ouă. Pentru masa de Paște, alege ouă de la țară sau, dacă le cumperi din magazine, optează pentru cele ecologice sau free-range. Găinile care cresc în aer liber nu doar că au mai mult spațiu, dar sunt și mai sănătoase și, deci, și ouăle lor sunt mai sănătoase și gustoase.
Vopsește natural ouăle
Ouăle vopsite natural sunt o variantă mult mai potrivită decât cele vopsite cu pliculețe din comerț. Ouăle vopsite natural nu conțin coloranți toxici și pot fi consumate în siguranță și de către copii. Puteți obține culori de intensități diferite cu ajutorul foilor de ceapă roșie și galbenă, turmeric, cu varză roșie, sfeclă, morcovi sau frunze de nuc.
Renunță la decorațiunile din plastic
Utilizarea ouălor din plastic sau a coșulețelor de acest fel nu este o practică sustenabilă, mai ales dacă vreți să schimbați decorațiunile de acest tip în fiecare an. Încercați să cumpărați coșulețe din carton, biodegradabile, ouă de lemn sau încercați chiar ouă din fetru sau lână. Dacă ați cumpărat deja ouă de plastic, păstrați-le într-un loc sigur, astfel încât să le puteți refolosi în fiecare an.
Alege decorațiuni handmade
Dacă doriți să creați ornamente pentru masa de Paști, puteți alege să creați propriile decorațiuni: coșulețe din nuiele, flori naturale în ghiveci, ouă din hârtie așezate într-o cutie de carton refolosită.
Puteți împături șervețelele pentru a crea iepurași.
De asemenea, puteți chiar utiliza decorațiunile din plastic din alți ani și refolosi într-un mod creativ, așezate într-o coroniță, spre exemplu.
Optează pentru o masă bogată în legume
Alimentația sustenabilă înseamnă o dietă care este sănătoasă pentru organismul uman și cu un impact redus asupra mediului înconjurător și asupra resurselor naturale. Iar alimentația vegană și vegetariană înseamnă mai puține emisii de gaze de efect de seră și un consum mai redus de apă. De aceea, sfatul nostru este să introduceți cât mai multe legume proaspete în alimentația voastră, inclusiv pentru masa de Paști. De asemenea, încercați să cumpărați produse locale, din piețe, și nu produse importate, transportate pe distanțe lungi și care adesea vin și în ambalaje de plastic și sunt tratate chimic.
Folosește produse de curățenie ecologice
Majoritatea persoanelor aleg să facă, în această perioadă, o curățenie generală. Sfatul nostru este să folosiți produse de curățenie ecologice care nu protejează doar mediul înconjurător, ci și sănătatea voastră. Majoritatea produselor de curățare tradiționale au substanțe chimice care sunt dăunătoare dvs. și familiei dvs.
Evită risipa alimentară
O sărbătoare importantă, așa cum este Paștele, reprezintă prilejul unor mese bogate, în familie. Însă trebuie să ne gândim cât vom consuma cu adevărat din acele preparate, astfel încât să nu ajungă la gunoi. Chiar vom mânca cele 50 de ouă înroșite? Fiți cumpătați și organizați atunci când faceți lista de cumpărături.
Renunță la plasticul de unică folosință
Plasticul este ieftin și poate părea o alternativă utilă când avem invitați sau facem un picnic și nu vrem să spălăm multe vase. Însă impactul deșeurilor din plastic asupra mediului și a sănătății noastre are o foarte mare amploare. Cu atât mai mult, plasticul de unică folosință nu poate fi reciclat. Iar la nivel global, peste 90% din tot plasticul produs vreodată nu a fost niciodată reciclat. Așdar, bucură-te responsabil de sărbătoarea Paștelui!
Vă dorim un Paște fericit și cât mai sustenabil!