fbpx

Enter your keyword

post

SUSTAINABILITY SCHOOL #92 – Potențialul neexplorat al refugiaților  Oportunități pentru creșterea afacerilor în România

SUSTAINABILITY SCHOOL #92 – Potențialul neexplorat al refugiaților Oportunități pentru creșterea afacerilor în România

Pe baza statisticilor, peste 56% din populația refugiată ucraineană, aptă de muncă, are cel puțin studii de licență absolvite și aproape un sfert dintre refugiați au o diplomă în domenii tehnice sau profesionale. 

Conform rapoartelor World Vision, peste 50% din populația adultă și-a exprimat interesul în a-și găsi un loc de muncă sau a-și deschide o afacere în România, însă doar 33% declară că sunt angajați în prezent. Printre obstacolele frecvent menționate în calea participării pe piața muncii, incluziunii socio-economice și integrării, se numără bariere cauzate de birocrație, lipsa cunoștințelor de limba română, lipsa locurilor de muncă compatibile cu abilitățile lor și obstacole precum aranjamentele pentru îngrijirea copiilor în timpul programului de muncă.

70% dintre gospodăriile refugiaților raportează o scădere a puterii de cumpărare în comparație cu primele luni când au ajuns în România, scădere cauzată de vulnerabilități economice. Odată cu trecerea timpului se epuizează și economiile financiare ale acestora și apare un risc crescut de mecanism negativ de adaptare, exploatare și abuz, inclusiv pe piața muncii.

În același timp, România se confruntă cu numeroase provocări demografice ce vor influența semnificativ piața muncii în următorul deceniu. Îmbătrânirea populației, un număr tot mai redus de tineri activi pe piața muncii și o nevoie în creștere de angajați cu competențe, sunt câteva dintre provocările pe care le întâmpină angajatorii din România.

În cadrul acestei ediții vom prezenta eforturile întreprinse de Organizația Națiunilor Unite și organizațiile societății civile, în coordonare cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în procesul de identificare a potențialilor angajați refugiați, motivați să-și găsească un loc de muncă. De asemenea, ne vom axa și pe inițiativele întreprinse pentru sprijinirea medierii și consilierii dintre companii/angajatori și refugiați, cu scopul de a facilita accesul și integrarea acestora pe piața muncii și pentru a evita exploatarea și abuzul în muncă. 

Discutăm despre oportunitățile și nevoile pe care le au companiile din România și  alinierea acestor nevoi cu ce pot oferi solicitanții de locuri de muncă, cu scopul de a îmbunătăți autonomia refugiaților și a încuraja munca decentă și respectarea drepturilor omului, dar contribuind în același timp la economia locală și la prosperitatea afacerilor din România.

 

În urma participării la acest webinar, am aflat:

  • Informații despre calificările refugiaților din Ucraina, care de multe ori au profiluri interesante ce ar putea acoperi eventualele decalaje ale forței de muncă din România;
  • Despre colaborarea dintre ONG-uri, societatea civilă și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă cu scopul de a armoniza și a alinia serviciile de asistență pe care care aceștia le oferă, cu nevoile mediului de business – prin mediere și consiliere;
  • Modalitatea prin care companiile se pot implica în procesul de dezvoltare al serviciilor de asistență pentru refugiați.
  • Informații din experiența mediului de afaceri în lucrul cu refugiații.

SCURT PREVIEW

Despre vorbitori:

Pablo Zapata, Reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în România

Pablo Zapata este Reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în România, unde a sosit în martie 2022, inițial cu caracter interimar pentru a sprijini răspunsul României la situația refugiaților din Ucraina, dar acesta servește Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați încă din 1998. 

Înainte de sosirea în România, Pablo a fost Reprezentantul UNHCR în Albania, unde a sprijinit sistemul de azil în contextul creșterii mișcărilor mixte de refugiați și migranți și a lucrat la reducerea riscurilor de apatridie în țară. Pablo a servit și biroul UNHCR Siria, contribuind la nevoile de protecție ale celor afectați de conflict. 

În ceea ce privește studiile, Pablo Zapata a absolvit facultatea de drept la Universitatea Catolică din Santiago (Chile) și a primit acreditarea de avocat de la Curtea Supremă din Chile.

Laurenția Mariana Mereuță, Project Manager, World Vision Romania

Laurenția Mariana Mereuță este managerul proiectului „Protecția și incluziunea socio-economică a refugiaților și solicitanților de azil în România”, implementat de World Vision România, cu susținerea UNHCR.

Laurenția are peste 20 de ani de experiență în coordonare și management în domeniul educației și formării profesionale, experiență dobândită în mediul privat, dar și în mediul public, atât la nivel național, cât și internațional, ca membru al consiliilor de administrație ale mai multor rețele internaționale.

Ea a absolvit facultatea de drept și s-a specializat în drepturile omului, dreptul public internațional, dreptul umanitar internațional și dreptul Uniunii Europene, atât în țară, cât și în diverse instituții prestigioase din străinătate.

Este pasionată de educație și crede că numai ajutând noile generații să-și dezvolte potențialul putem schimba viitorul oamenilor în bine, putem deveni adevărați creatori de fapte bune și schimbare socială.

Roxana Popa, Fondatoare și Președinte, Project Voyager (Jobs for Ukraine)

Roxana Popa este un antreprenor social axat pe incluziunea economică a persoanelor vulnerabile. A dezvoltat și a condus programe și parteneriate globale în cadrul UiPath pentru a face educația în automatizare mai accesibilă și inclusivă, folosind tehnologii emergente pentru a reduce impactul asupra mediului și costurile operaționale în FMCG, tehnologii pe care le folosește pentru a scala munca socială. 

Roxana este cofondatoare a platformei Jobs for Ukraine, lansată în martie 2022 ca o platformă de potrivire a locurilor de muncă pentru refugiații ucraineni din România. 

Ea a înființat o organizație non-profit, Proiectul Voyager pentru a gestiona platforma și a o extinde în peste 60 de țări. Jobs for Ukraine a atras sprijin din partea UNHCR, precum și a altor organizații globale și acum oferă servicii complementare pentru a permite incluziunea economică a refugiaților și a altor adulți în contexte vulnerabile.

SustainAbility School este un program de educare în management sustenabil, dedicat exclusiv angajaților din organizațiile parte din programul Coaliția România Sustenabilă.

Poți urmări înregistrarea integrală a webinariilor SustainAbility School, pe platforma de e-learning dedicată programului: 

Dacă nu ai cont deja, te încurajăm să îți creezi unul chiar acum.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, atunci cere decidenților ca organizația ta să intre în Coaliția România Sustenabilă.

****

Coaliția România Sustenabilă este un program inițiat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România, ca parte a planului de implementare și monitorizare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.

Coaliția este recunoscută oficial de Guvernul României, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ca partener și facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate.

Comunitatea de participanți reunește peste 155 de organizații ce contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România.