Studiu: Cererea de bunuri sustenabile, în creștere în timpul pandemiei
Cererea de bunuri sustenabile a crescut cu 71% în ultimii cinci ani, situându-se pe un trend ascendent continuu inclusiv în timpul pandemiei COVID-19, arată un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), la cererea WWF.
Raportul arată o creștere a căutărilor consumatorilor pentru bunuri sustenabile în țările cu venituri ridicate, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Australia și Canada. Cu toate acestea, tendința nu se limitează doar la țările avansate și au fost înregistrate creșteri și în țările în curs de dezvoltare și în cele emergente – cum ar fi Ecuador (120%) și Indonezia (24%).
„Produsele sustenabile și prietenoase cu mediul erau o nișă de piață. Astăzi, nu mai este cazul”, a declarat Sheila Bonini, vicepreședinte executiv al participării sectorului privat la World Wildlife Fund. „Această cercetare susține ceea ce am văzut anecdotic de-a lungul anilor – cererea există.”, a completat ea.
Raportul, care analizează datele în perioada 2016-2020, reflectă interesul public și preocuparea pentru natură care a crescut semnificativ (16%) în ultimii cinci ani și a continuat să crească în timpul pandemiei COVID-19. Oamenii din întreaga lume, în special din piețele emergente, sunt din ce în ce mai conștienți de criza climatică, iar acest lucru le modifică comportamentul în ceea ce este numit “eco-wakening”.
Tot mai multe persoane solicită acțiuni concrete. Raportul arată o creștere cu 65% a volumului de postări pe Twitter legate de biodiversitate și pierderea biodiversității – în creștere de la 30 milioane la 50 milioane – în ultimii patru ani. De asemenea, constată că în fiecare an, îngrijorarea cu privire la amenințările crescute la adresa naturii a fost tot mai prezentă în mass-media. În 2019, numărul de știri despre protestele de mediu au crescut cu 103%, parțial din cauza creșterii activismului la nivel global, pe măsură ce un număr tot mai mare de persoane le-au solicitat liderilor să ia măsuri.